Interviu cu Iulian Petre, Director executiv al UNOPA

Inapoi

Iulian Petre este Directorul executiv al UNOPA, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.

Ce reprezintă UNOPA şi cu ce se ocupă?

Înfiinţată în anul 2000, UNOPA este o uniune ce reprezintă ONG-urile ai căror membri sunt persoane ce trăiesc cu HIV/SIDA. Organizaţia a luat fiinţă deoarece există o reală nevoie de a lucra împreună în numele membrilor noştri pentru a putea prezenta un front comun în faţa factorilor de decizie, angajaţilor şi a societăţii per ansamblu. Avem aproximativ 20 de membri, ONG-uri provenind din toate colţurile României. UNOPA este asemenea unui gardian ce atrage atenţia autorităţilor asupra tuturor problemelor cu care se confruntă persoanele afectate de HIV/SIDA în diferite situaţii.

Aţi avut realizări importante?
În anul 2000, nu beneficiau de tratament gratuit toţi bolnavii cu HIV/SIDA, iar mulţi dintre ei au murit. Acum, aproape toţi primesc tratament gratuit şi protecţie socială garantate de legislaţia privind persoanele cu dizabilităţi, fiind vorba de persoane ce sunt membre ale ONG-urilor, care, la rândul lor, fac parte din UNOPA. Există un capitol special în legislaţie dedicat lor. Cu toate acestea, ei nu consideră că această problemă este rezolvată pe deplin şi că pot dormi liniştiţi.Trebuie să fie în continuare vigilenţi.

Care este cea mai mare problemă cu care se confruntă supravieţuitorii de lungă durată din România?
Cel mai mare handicap este cel educativ. Jumătate dintre aceşti supravieţuitori, care au acum în jur de 19-22 de ani, nu au absolvit liceul, ceea ce înseamnă că au puţine şanse de angajare. De aceea, terminarea studiilor reprezintă o prioritate.

Cum îşi vor termina studiile?
Unii dintre ei au reuşit să se întoarcă la şcoală şi să îşi termine studiile, iar alţii sunt în prezent la liceu sau chiar la facultate. Există un program de educaţie desfăşurat de Ministerul Educaţiei, numit “A doua şansă”, dedicat copiilor şi tinerilor ce nu au putut merge la şcoală timp de mai mulţi ani. Aceştia se pot întoarce la şcoală şi pot face, să zicem, doi ani într-unul. De asemenea, se pot înscrie la cursuri profesionale pentru diferite meserii şi profesii.

Sunt nevoiţi să facă faţă discriminării?
Cea mai întâlnită formă de discriminare este cea din comunitate. În şcoli şi spitale, mai există încă discriminare, dar nu la acelaşi nivel înregistrat cu ani în urmă, când li se refuza tratamentul medical sau accesul în şcoală pentru a studia. Populaţia este mult mai bine informată. La locul de muncă, apare riscul stigmatizării şi discriminării când se află că un coleg are HIV. Angajatorii sunt mai bine informaţi, dar există în continuare multe cazuri de discriminare.

Cum a fost ajutată UNOPA de către UNICEF?
Când a fost creată UNOPA în anul 2000, UNICEF s-a implicat în aspectele organizatorice. Acest lucru a fost foarte util având în vedere că era pentru prima dată când toţi membrii noştri s-au reunit şi aveau nevoie de sprijin şi consiliere privind modul în care pot rămâne uniţi. UNICEF a susţinut anumite activităţi: a ajutat la organizarea întâlnirilor noastre anuale şi la strângerea de fonduri pentru dezvoltarea acestora. A contribuit la monitorizarea drepturilor persoanelor ce trăiesc cu HIV/SIDA şi a desfăşurat activităţi de advocacy. Ne-a prezentat unor forumuri europene active în domeniul HIV/SIDA şi a ajutat la formarea Luptătorilor, un grup de tineri care trăiesc cu HIV/SIDA ce acţionează ca nişte activişti şi consilieri.

Articol din: 17 April 2012

Citeşte în continuare