Gala UNICEF în beneficiul copiilor din România – la a treia ediţie

Inapoi

Reprezentanţa UNICEF în România anunţă cea de-a treia Gală UNICEF.

La conferinţa de presă au luat cuvântul doamna Andreea Marin, prezentator al Galei UNICEF, doamna Voica Pop, Coordonator Program Protecţia Copilului, UNICEF, domnul Francois Oliver, General Manager Carrefour, doamna Ioana Popescu Tăriceanu, Preşedinte al Fundaţiei Copii Sănătoşi – Copiii contează pe noi şi doamna Wajiha Haris, consultant UNICEF, organizator al evenimentului.

Gala UNICEF va avea loc miercuri, 12 aprilie 2006. Evenimentul este destinat strângerii de fonduri în beneficiul copiilor din România şi face parte dintr-o serie de astfel de acţiuni iniţiate de UNICEF în anul 2005. Gala UNICEF va include un spectacol de modă cu colecţiile de primăvară-vară 2006 ale designerilor Doina Levintza, Lena Criveanu, HSY şi Pal Zileri. Sponsorul principal al evenimentului este lanţul de hypermarketuri Carrefour Romania. Gala UNICEF va fi prezentată de doamna Andreea Marin.

Beneficiile strânse cu această ocazie vor fi donate de către UNICEF pentru susţinerea unor proiecte în domeniul asistenţei prenatale şi prevenirii apariţiei unor boli deosebit de grave la nou-născut şi pentru prevenirea abandonului copiilor în maternităţi prin iniţiativa “Spital Prieten al Copilului” şi asistenţă socială. Aceste proiecte vor fi implementate de către Fundaţia Copii Sănătoşi – Copiii contează pe noi, Holt România şi Pentru Fiecare Copil o Familie.

Starea de sănătate a nou-născuţilor şi prevenirea abandonului copiilor în maternităţi se numără printre principalele preocupări ale UNICEF. În România, se înregistrează încă un număr foarte mare de copii născuţi prematur şi de nou-născuţi cu greutate foarte mică la naştere, iar accesul la servicii primare de sănătate şi de protecţie este încă limitat. O altă problemă specială o reprezintă rata crescută a abandonului copiilor, atât în maternităţi, cât şi în spitale de pediatrie. “UNICEF are convingerea că una dintre cele mai bune strategii de prevenire a apariţiei unor boli deosebit de grave la nou-născuţi şi a abandonului copiilor în maternităţi o constituie îmbunătăţirea monitorizării sarcinii viitoarelor mame şi a îngrijirii acordate nou-născuţilor. Dezvoltarea unei reţele de asistenţă socială poate contribui, de asemenea, în mod semnificativ la soluţionarea acestor probleme”, a declarat doamna Voica Pop, Coordonator Program Protecţia Copilului, UNICEF.

Cu ajutorul fondurilor strânse în urma evenimentului, Fundaţia Copii Sănătoşi – Copiii contează pe noi va achiziţiona aparatură medicală (incubatoare, aparatură de monitorizare şi aparatură de ventilaţie mecanică) necesară secţiei de terapie intensivă neonatală din cadrul Spitaluilui Clinic Filantropia din Bucureşti pentru susţinerea şi creşterea în condiţii optime a copiilor născuţi prematur cu greutate mică şi foarte mică. Proiectul urmăreşte în special scăderea numărului de zile petrecute de copii în secţiile de terapie intensivă neonatală, ceea ce duce la scăderea generală a costurilor necesare susţinerii şi tratării copiilor până în momentul în care pot părăsi spitalul. Proiectul are si o motivaţie afectivă, legată de redarea nou-născuţilor, în condiţii de dezvoltare cât mai bune, familiilor lor, într-un timp cât mai scurt. “Ca orice mamă, mi-am dorit în timpul sarcinii să nasc un copil sănătos şi la termen. Eu am fost o norocoasă. Din nefericire, din cauza unor probleme de sănătate ale mamei în timpul sarcinii, dar şi din cauza nivelului de trai scăzut al anumitor familii, numeroşi copii se nasc prematuri. Pentru aceştia, Fundaţia Copii Sănătoşi a decis să acţioneze pentru a scurta suferinţa micuţilor, dar şi a familiilor lor”, a declarat Preşedintele Fundaţiei Copii Sănătoşi, Doamna Ioana Popescu Tăriceanu.

În Iaşi, fundaţia Holt România va utiliza fondurile pentru prevenirea abandonului nou-născuţilor în maternitate, în special prin acordarea de asistenţă socială. Mamele care nasc vor primi informaţii despre drepturile lor, despre creşterea şi îngrijirea nou-născutului, precum şi despre despre serviciile comunitare destinate copilului. La părăsirea maternităţii, mamele vor primi un pachet – gentuţa “Bun venit, Bebeluşule!” – care cuprinde hăinuţe şi articole de igienă pentru copil. De asemenea, fondurile vor fi utilizate şi pentru dotarea cabinetului de asistenţă socială din maternitate.

În judeţul Caraş – Severin, proiectul fundaţiei Pentru Fiecare Copil o Familie îşi propune să creeze o legatură şi o reţea socio-medicală între secţiile de maternitate şi comunitatea copilului şi a familiei. Prin cabinetele de consiliere de la nivelul maternităţilor şi prin profesioniştii care lucrează acolo, mama va primi informaţii despre serviciile comunitare şi despre resursele disponibile. Prin proiect, vor lucra în comunităţile cu risc crescut atât asistenţi medicali comunitari, cât şi asistenţi sociali, iar misiunea lor va fi de preluare a cazurilor direct din maternităţi şi de a oferi suport socio-medical mamei şi copilului.

Francois Oliver, General Manager Carrefour România: “Carrefour România s-a implicat în proiecte sociale încă de la intrarea pe piaţa românească. Am susţinut şi continuăm să susţinem lupta împotriva cancerului la sân, am sprijinit fundaţii care au grijă de cei care nu se pot întreţine singuri: copii, pensionari; am fost alături de sinistraţi la inundaţii, suntem alături de asociaţii pentru copii ai străzii şi multe altele. Pe lângă a ridica puterea de cumpărare a clienţilor noştri prin cele mai bune preţuri zilnic, misiunea noastră este şi una socială, aceea de a ajuta comunitatea în care ne desfăşurăm activitatea. Este o mare onoare pentru noi să putem fi alături de proiectele UNICEF în România”

Persoane de contact:
Codruţa Hedeşiu, Coordonator Relaţii Externe şi Presă, UNICEF Romania, telefon 201.78.64
Mihai Ursa, Media Relations Manager, McCann PR, telefon 232.37.27

Articol din: 17 April 2006

Citeşte în continuare