UNICEF, Banca Mondială şi MMFPS lansează "Evaluarea rapidă a impactului crizei economice asupra sărăciei în România"

Inapoi

Banca Mondială şi UNICEF România, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale au lansat o Evaluare rapidă a impactului crizei economice asupra sărăciei în România. Raportul reprezintă o prognoză a posibilului impact al crizei economice asupra sărăciei în România.

Cercetarea examinează caracteristicile sărăciei pentru anul 2008, profilul populaţiei care riscă să devină săracă în 2009, cu o aplecare deosebită asupra copiilor, precum şi capacitatea sistemului de protecţie socială de a reduce impactul crizei asupra familiilor şi copiilor.

Conform cercetării, prin comparaţie cu alte grupe de vârstă, copiii (0-14 ani) şi tinerii (15 – 24 ani) sunt cei mai expuşi riscului de sărăcie. Atât în 2008, cât şi în 2009, copiii şi tinerii reprezintă 43% din totalul populatiei sărace.

În 2008, rata sărăciei a continuat să scadă, datorită unei creşteri de 7.1% a PIB-ului. Cu toate acestea, 1,22 de milioane de persoane, printre care şi 256,000 de copii trăiau în sărăcie absolută.

În 2009, după opt ani de creştere economică susţinută, România va fi afectată de o scădere a economiei, ca o consecinţă directă a încetinirii creşterii globale. Conform celor mai recente estimări ale FMI ş ale Guvernului, PIB-ul României va scădea cu patru procente.

Sărăcia continuă să fie concentrată în zonele rurale, dar în 2009 sărăcia urbană va creşte mai repede decât cea rurală datorită ratelor mărite ale şomajului şi impactului semnificativ al crizei asupra lucrătorilor din sectorul non-agricol (industrie, comerţ, construcţii, servicii).

De asemenea, din analiză reiese că alocaţiile familiale sunt insuficiente pentru a fi de un real ajutor populaţiei sărace şi că principalul program anti-sărăcie – venitul minim garantat – are atât o acoperire foarte mică, cât şi un cuantum insuficient, nereuşind să-i protejeze în mod efectiv pe cei săraci în timpul crizei. Analiza serviciilor sociale arată că acestea sunt în general insuficiente pentru a proteja eficient copiii şi cu atât mai puţin adecvate pe timp de criză.

Articol din: 17 April 2009

Citeşte în continuare