Educaţia timpurie în comunităţile de romi

Inapoi

Fundația Roma Education Fund Romania a organizat împreună cu UNICEF Romania cel de-al treilea atelier de lucru din seria Provocări actuale privind accesul la o educaţie de calitate a copiilor romi, atelier cu tematica Dezvoltarea timpurie a copilului - impactul reformei în comunităție de romi.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului care au prezentat măsurile de reformă în privința programelor de dezvoltare timpurie a copiilor și a fost lansată o dezbatere privind impactul acestor măsuri asupra copiilor romi, care au inclus și discuții despre programele de educație parentală. La eveniment au participat și alte agenții guvernamentale precum și organizații neguvernamentale care au contribuit la dezbaterile pe teme de mare actualitate, cum ar fi clasa pregatitoare, dar și noutățile privind programele de dezvoltare timpurie care vizează comunitățile de romi. Rapoartele de cercetare ale căror concluzii au fost prezentate în cadrul acestui atelier de lucru arată că printre provocările existente în comunitățile rome, la nivelul educației timpurii, se numără rata de mortalitate infantilă, care este de patru ori mai mare decât media națională, gradul scăzut de înscriere a copiilor în grădinițe, accesul scăzut la servicii medicale, în acest sens evocator fiind faptul că numai 50% dintre copii romi au fost cuprinși în programele de imunizări.

“Pentru Roma Education Fund Romania dezvoltarea și educația timpurie a copiilor care provin din comunitățile de romi reprezinta o prioritate. Considerăm că investiția în educația timpurie a copiilor romi aduce cu sine rezultate incomparabil mai mari – de la integrarea școlară la succesul acestora în viaţă. Organizația noastră susține descreșterea vârstei de înscriere în învățământul primar și accesul la servicii de dezvoltare timpurie a copiilor romi și, ca atare, susținem înființarea clasei pregatitoare. Prin dezbaterea iniţiată astăzi ne dorim ca viitoarele politici în domeniul dezvoltării timpurii a copilului să fie transpuse în practică mai eficient, în special în ceea ce privește accesul, calitatea şi echitatea acestui tip de servicii.”, a declarat Eugen Crai, Director Naţional al Fundaţiei Roma Education Fund Romania.

“UNICEF acordă o atenție deosebită problemei dezvoltării timpurii a copiilor, deoarece, viziunea noastră este că toți copiii de vârstă mică, inclusiv cei de etnie romă sau provenind din grupuri dezavantajate își pot atinge potențialul maxim de dezvoltare dacă au un start bun în viață. Intervențiile timpurii și oferirea de servicii universale de educație și îngrijire au un impact deosebit asupra evoluției copiilor, mai ales dacă luăm în considerare legătura puternică dintre investițiile în dezvoltarea timpurie, pe de o parte, și incluziune și reducerea sărăciei, pe de alta. În acest context, programele de educație parentală au o importanță deosebită, deoarece ajută la îmbunătățirea mediului familial, astfel încât copilul să poată primi tot sprijinul necesar pentru a se dezvolta armonios.” A declarat Reprezentantul UNICEF în România, Edmond McLoughney.

Atelierul de lucru Dezvoltarea timpurie a copilului – impactul reformei în comunităție de romi face parte din proiectul Advocacy pentru implementarea Noii Legi a Educatiei derulat de Fundatia Roma Education Fund Romania și UNICEF. La eveniment au fost prezenţi factori decizionali din diverse ministere şi instituţii publice implicate în educaţia de calitate a copiilor romi.


Pentru informaţii suplimentare:

Adina Ursulean, Coordonator Logistică şi Relaţii Publice, Fundaţia Roma Education Fund Romania, Telefon: 0785.231.919, E-mail: adina.ursulean@romaeducationfund.ro

Codruța Hedeșiu, Coordonator Relații Externe și Presă, UNICEF România, tel. 021.201.78.64, e-mail: chedesiu@unicef.org,

Articol din: 17 April 2012

Citeşte în continuare