După şase luni, realizările UNICEF în cadrul acţiunilor umanitare desfăşurate în urma cutremurului din Haiti

Inapoi

La şase luni de la cutremurul care a devastat Haiti în 12 ianuarie, UNICEF a făcut public un raport amănunţit ce prezintă eforturile umanitare depuse până în prezent. Raportul începe practic cu următoarea întrebare: Ce nu s-a întâmplat după cutremur?

Cutremurul din Haiti: raport după şase luni

Până la ora actuală, nu a existat nicio criză de subnutriţie, în ciuda dificultăţilor pe care le-au întâmpinat sistemul economic şi mecanismele folosite de profesionişti pentru a face faţă situaţiei,” afirmă reprezentantul UNICEF în Haiti, Françoise Gruloos-Ackermans.

“De asemenea, nu a existat nicio epidemie devastatoare, chiar dacă există tabere ad-hoc aglomerate şi chiar dacă au fost întreruperi în funcţionarea sistemelor de apă şi de salubritate,” adaugă ea. “De ce? Deoarece ne-am descurcat destul de bine în ce priveşte aprovizionarea cu apă, asistarea salubrităţii, furnizarea de hrană alături de colegii noştri de la Programul Mondial pentru Alimentaţie – şi nu numai. Cred că e important să menţionăm acest lucru. La început, am afirmat că dorim să stabilizăm situaţia.”

Îngrijiri vitale pentru copii

Astăzi, în zona în care a avut loc cutremurul, UNICEF pune la dispoziţie apă potabilă în mod direct unui număr de 333.000 de persoane şi altor 1,2 milioane de oameni prin intermediul parteneriatelor încheiate cu alte organizaţii umanitare. Peste 275.000 de copii au fost imunizaţi împotriva unor boli ce pot fi prevenite prin vaccinare, iar programele de nutriţie oferă hrană unui număr de aproximativ 550.000 de copii sub cinci ani şi femeilor care alăptează.

În acelaşi timp, UNICEF sprijină 126 de programe de nutriţie terapeutică desfăşurate în ambulatoriu, care, prin îngrijirile oferite, reuşesc să salveze viaţa copiilor ce suferă de subnutriţie acută severă. Unul dintre aceşti copii este fiul lui Camille Stephenea, o mamă tânără, singură, care este asistată de UNICEF într-un ‘cort special amenajat pentru bebeluşi’, aflat într-o tabără de lângă aeroportul din capitala haitiană, Port-au-Prince. Soţul ei a murit în timpul cutremurului, iar acum ea locuieşte împreună cu fiul ei sugar într-o tabără improvizată.

“Când am venit în acest cort special, mi-a plăcut mult,” povesteşte ea unui vizitator. “Îmi dau multe sfaturi utile şi mă ajută cu copilul.”

Cortul special pentru bebeluşi reprezintă pentru Camille Stephenea un loc sigur şi intim în care îşi poate alăpta fiul. Acesta este unul din cele 107 corturi în care UNICEF oferă consiliere pentru hrănirea corectă a sugarului şi a copilului mic, inclusiv pentru alăptarea exclusivă în primele şase luni de viaţă pentru a-i ajuta pe copii să nu se îmbolnăvească. În cazul mamelor ce nu pot alăpta, în cadrul programului s-a distribuit lapte praf gata preparat pentru aproximativ 3.000 de bebeluşi.

Salubritate şi protecţie

O altă provocare cheie în Haiti după cutremur, în special în taberele temporare pentru sinistraţi, o reprezintă salubritatea. Pentru a răspunde acestei provocări, UNICEF şi partenerii săi de implementare au accelerat ritmul în construirea latrinelor, instalându-se peste 9.000 de unităţi din ianuarie până în prezent.

© UNICEF/NYHQ2010-0101/LeMoyne

O femeie ţinând în braţe un copil mic, într-o tabără de corturi ridicată în Port-au-Prince, una din sutele de aşezări improvizate create după cutremur

 

UNICEF a susţinut şi formarea a 2.200 de persoane care să îi înveţe pe localnici practici corecte de igienă, cum ar fi spălatul pe mâini cu săpun.

Cât despre protecţia copilului, atât de importantă, UNICEF a luat o serie de măsuri, depunând inclusiv eforturi pentru a se asigura că minorii deplasaţi peste graniţele ţării nu sunt traficaţi sau expuşi altor riscuri. Organizaţia şi partenerii săi au evaluat mii de astfel de cazuri, evaluări ce au dus la reunificarea a zeci de copii cu familiile lor.

Eforturi uriaşe pentru redeschiderea şcolilor

În momentul de faţă, domeniul care necesită probabil cele mai multe îmbunătăţiri este cel al educaţiei. Înainte de 12 ianuarie, doar 45% dintre copiii haitieni frecventau şcoala (pentru ciclul primar şi gimnazial). Numărul celor ce s-au întors în sălile de curs după cutremur este şi mai scăzut.

© UNICEF/NYHQ2010-1295/Ramoneda

Băiat umplând un mic recipient de plastic cu apă de la un robinet, într-o tabără de corturi din Port-au-Prince, Haiti.

“Educaţia este cheia,” declară D-na Gruloos-Ackermans. ” Trebuie ca toţi copiii să meargă la şcoală şi trebuie să avem o educaţie de calitate. Va fi extrem de greu. E un drum lung şi trebuie să fim uniţi – să fim parteneri, nu adversari.”

Într-un efort extraordinar de a redeschide şcolile, UNICEF a distribuit aproximativ 1.300 de corturi şcolare, alte 2.000 fiind în pregătire. Pe termen lung, UNICEF sprijină o echipă de ingineri în construcţii care să lucreze cu omologi guvernamentali la construirea de şcoli semi-permanente şi permanente.

Haiti, o ţară demnă pentru copii

“Cred că Haiti poate da un exemplu lumii întregi,” afirmă D-na Gruloos-Ackermans. “Acest lucru este posibil când vine vorba despre protecţia copilului. La fel, când e vorba de educaţie. Eu visez la asta.”

© UNICEF/NYHQ2010-1310/Ramoneda

Fete din Haiti primind rechizite şcolare oferite de UNICEF, într-o sală de curs temporară dintr-un parc din Port-au-Prince. Şcoala lor, Saint Gerard, a fost distrusă în timpul cutremurului.

Este o viziune minunată şi realizabilă acum când UNICEF trece de pragul celor şase luni şi continuă să ajute la crearea unui Haiti demn pentru copii.

“Inspirându-ne din rezistenţa şi speranţele lor de viitor, UNICEF rămâne fidel dorinţei sale de a-i ajuta pe haitieni să îşi îndeplinească visul ca fiecare copil să crească având acces la toate serviciile de care are nevoie pentru a supravieţui şi a se dezvolta – atingându-şi potenţialul maxim pentru a putea contribui decisiv la dezvoltarea naţiunii sale”, afirmă D-na Gruloos-Ackermans.

Articol din: 17 April 2010

Citeşte în continuare