După cutremurul din ianuarie, acţiunile umanitare din Haiti au prevenit o criză în rândul copiilor, dar mai sunt încă multe de făcut

Inapoi

La trei luni de la cutremurul devastator din Haiti, UNICEF precizează că răspunsul umanitar fără precedent a prevenit ceea ce putea fi o criză mult mai profundă în rândul copiilor.

În primul raport privind activităţile desfăşurate după seismul din 12 ianuarie, şi intitulat – Copiii din Haiti: la trei luni după cutremur – UNICEF menţionează că în ciuda distrugerilor masive şi a întreruperii serviciilor cheie:

  • nu s-a înregistrat nicio epidemie semnificativă sau o creştere a ratei subnutriţiei
  • peste un milion de persoane afectate beneficiază de apă potabilă curată
  • peste 200.000 de femei şi copii beneficiază de programe selective de nutriţie
  • campaniile de vaccinare în masă au cuprins peste 100.000 de copii până în prezent
  • o serie de centre rezidenţiale de ocrotire a copilului care găzduiesc peste 25.000 de copii au fost evaluate şi au primit alimente şi medicamente de urgenţă pentru a asigura bunăstarea copiilor şi
  • au început să se redeschidă şcolile în spaţii temporare, graţie distribuirii a mii de corturi şi a sute de seturi educative şi materiale didactice.

Cu toate acestea, raportul subliniază şi faptul că mai sunt o serie de provocări legate de furnizarea serviciilor de salubritate, riscuri legate de violenţa asupra femeilor şi fetelor ce trăiesc în tabere pentru sinistraţi şi în ceea ce priveşte un aspect mai general privind capacitatea redusă a guvernului şi a societăţii civile. Multe ministere şi departamente guvernamentale au pierdut sedii, personal şi date vitale.

Priorităţile stringente identificate de UNICEF sunt punerea fără întârziere la dispoziţia familiilor sinistrate de adăposturi îmbunătăţite, furnizarea unui număr mai mare de servicii de bază şi o mai bună protecţie a femeilor şi copiilor. UNICEF lucrează deja cu alte organizaţii pentru a ajuta la transferarea în siguranţă a familiilor din taberele cele mai vulnerabile în noi locaţii înaintea sezonului ploios.

Raportul solicită de asemenea susţinerea unei ‘agende’ pentru copiii din Haiti, agendă care plasează copiii în centrul eforturilor de redresare şi de reconstrucţie. UNICEF identifică în special ca priorităţi fundamentale pentru dezvoltarea ţării: problema legată de subnutriţia cronică, crearea unui mediu protector pentru copii şi asigurarea educaţiei pentru fiecare copil.

Aceste priorităţi, se afirmă în raport, sunt atât stringente pe termen scurt, cât şi esenţiale pentru exercitarea progresivă şi în totalitate a drepturilor copiilor.

Persoane de contact pentru informaţii suplimentare:

Edward Carwardine, UNICEF Haiti, + 509 38 81 23 71, + 1 646 651-2492, ecarwardine@unicef.org

Patrick McCormick, UNICEF Media, New York, + 1 212 326-7426, pmccormick@unicef.org

Articol din: 17 April 2012

Citeşte în continuare