Drepturile copilului aduse în prim-plan pe agenda viitorului Parlament European

Inapoi

Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale  pentru Copil, World Vision România, SOS Satele Copiilor România, SERA România, Terre des Hommes România, Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual – FOCUS, Organizația Salvaţi Copiii, UNICEF România și Eurochild au lansat luni, 19 mai 2014, Manifestul pentru Drepturile Copilului. Evenimentul a avut loc la sediul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

În cadrul acestui eveniment, societatea civilă a adresat candidaţilor la alegerile parlamentare europene din 25 mai 2014, invitaţia de a deveni Campioni pentru Drepturile Copilului. 

Deşi copiii reprezintă jumătate din populaţia ţărilor în dezvoltare, niciuna din cele 20 de comisii permanente din cadrul Parlamentului European, nu are o responsabilitate explicită în ceea ce priveşte copiii. Drepturile copilului trebuie să devină o prioritate, inclusiv la nivelul Parlamentului European. Insuficienţa politicilor coerente şi a intervenţiei la nivel european face ca astăzi unul din patru copii să trăiască în sărăcie şi să reprezinte, anual, un sfert din noii solicitanţi de azil, iar 250 000 de copii să fie raportaţi ca dispăruţi în fiecare an, adică unul la 2 minute şi mai mult de 1 milion de copii să fie instituţionalizaţi în Europa.

Lansarea în România a Manifestului a prilejuit discuţii la nivel înalt cu reprezentanţi ai Guvernului, Parlamentului, ai societăţii civile şi cu viitori candidaţi, urmate de semnarea direct sau on-line a Manifestului de către candidaţii la alegerile parlamentare europene.

Prezentă la eveniment, Doamna Gabriela Coman, Secretar de stat – Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, a salutat iniţiativa derulată atât la nivel european, cât şi în România.

“Semnăturile candidaţilor reprezintă un nou semnal pe care clasa politică îl dă, respectiv că îşi asumă responsabilitatea de a promova şi respecta drepturile copilului. Aşteptăm cât mai multe semnături şi sperăm ca organizaţiile neguvernamentale să continue demersurile de monitorizare şi după desemnarea reprezentanţilor României în Parlamentul European, pentru a se asigura că există un interes constant pentru acest domeniu”, a declarat secretarul de stat.

Domnul Codrin Scutaru, prezent la eveniment în dubla sa calitate, de Secretar de Stat la Ministerul Muncii şi de şef al campaniei Partidului Conservator, a înmânat organizatorilor Manifestul pentru drepturile copilului semnat de către cei trei candidaţi ai Partidului Conservator la europarlamentare: Maria Grapini, Alina Cazanacli şi Laurenţiu Rebega.

„Modul în care ne tratăm copiii reflectă gradul de civilizaţie al ţării” a declarat Codrin Scutaru, afirmând că reprezentanţii PC vor susţine în Parlamentul European drepturile copilului şi incluziunea socială a copiilor din grupurile vulnerabile, ca prioritate pentru Strategia Europa 2020. La nivel naţional prioritare vor fi implementarea cadrului legislativ şi practicile privind copiii cu dizabilităţi şi copiii românilor care lucrează în străinătate.

„Sunt mulţumit că astăzi dezideratul meu de anul trecut, susţinut de societatea civilă, acela de  a avea o Autoritate pentru Protecţia Drepturilor Copilului a devenit realitate prin decizia doamnei Ministru Plumb de înfiinţare a instituţiei, pentru o mai bună coordonare a politicilor pentru protecţia copilului. După ce anul trecut am reuşit modificarea legii cadru pentru protecţia copilului, putem acum să avem mai multă grijă de copiii românilor care muncesc în alte ţări europene şi acesta poate fi un obiectiv al parlamentarilor europeni pe care PC îi va trimite în Parlamentul European”, a declarat Codrin Scutaru.

Candidatul Partidului Mişcarea Populară, Ruxandra Dragomir a salutat iniţiativa, afirmând că Manifestul pentru drepturile copilului trasează liniile pe care viitorii europarlamentari ar trebui să le urmeze. Doamna Ruxandra Dragomir a adăugat că în calitatea sa de candidat la alegerile europarlamentare, de Preşedintă a organizaţiei de femei a PMP, şi în special, în calitatea sa de soţie şi mamă, respectă valorile unei familii care trăieşte viaţa frumos şi consideră că „A fi un campion”, de această dată pentru drepturile copiilor, este un exerciţiu la fel de important ca şi cel pe care l-a realizat cu ceva timp în urmă la nivel mondial, ca sportiv. „Medaliile câştigate, turneele jucate sau titlurile câştigate, pe terenul de sport, au fost victorii ale României, acum este important să generăm proiecte prin care să protejăm cu adevărat drepturile copilului şi să avem o voce care să fie auzită la nivel european”, a declarat Ruxandra Dragomir.

Eurodeputatul Renate Weber a transmis mesajul său de susţinere a Manifestului pentru drepturile copilului în numele candidaţilor Partidului Naţional Liberal la alegerile europarlamentare. Domnia sa a subliniat faptul că semnează acest Manifest cu condiţia ca şi în viitor colaborarea cu societatea civilă să funcţioneze la fel de bine precum în mandatele anterioare pe care le-a avut în Parlamentul European. Protecţia drepturilor copilului a fost şi rămâne o arie prioritară de interes şi subliniază rolul activ pe care ONG-urile din domeniul protecţiei drepturilor copilului îl au la nivel naţional şi internaţional.  Doamna Renate Weber a transmis că a fost şi este un militant pentru drepturile omului, implicit drepturile copilului şi a avut numeroase intervenţii ca europarlamentar cu privire la apărarea drepturilor copiilor supuşi riscurilor sau abuzurilor: copiii soldaţi, mutilarea genitală feminină şi exploatarea sexuală sau prin muncă a copiilor. Protecţia copilului care foloseşte liber internetul este un alt domeniu în care domnia sa a subliniat că a acţionat ca apărător al drepturilor copilului.

De asemenea, Doamna Weber, a anunţat semnarea manifestului de către doamnele Adina Vălean, Norica Nicolai şi Ramona Mănescu, PNL.

Manifestul a fost semnat, de asemenea, de doamnele Daciana Sârbu şi Corina Creţu, candidate din partea Partidului Social Democrat, care au subliniat că vor continua să aibă o implicare activă în domeniul promovării şi protecţiei drepturilor copilului.

„Ne-am dori foarte mult ca România prin reprezentanţii săi să arate europenilor că este un „Campion pentru copii”. La finele evenimentului de lansare ştim că Manifestul pentru Drepturile Copiilor este semnat şi susţinut  deja de 10 candidaţi la alegerile europarlamentare. Invităm şi alţi candidaţi să semneze documentul direct pe pagina oficială a evenimentului internaţional: http://www.childrightsmanifesto.eu/.

De numărul de semnatari depinde imaginea pe care România o are ca ţară implicată în apărarea şi promovarea drepturilor copilului şi reflectă respectul pe care politicienii îl manifestă pentru drepturile copilului”, a declarat Daniela Gheorghe, Director Executiv FONPC. “Dupa alegeri vom monitoriza activitatea parlamentarilor europeni, nu doar pentru a vedea ce fac cei care au fost aleşi, dar şi pentru a-i ajuta să vină cu initiative şi să înteleagă că protecţia copilului înseamnă inclusiv bugete şi iniţiative legislative”, a adăugat Daniela Gheorghe.

Alegerile pentru Parlamentul European sunt o oportunitate de a ne asigura că în următorii cinci ani drepturile copilului se află în centrul preocupărilor factorilor de decizie europeni. Pentru a facilita implicarea deputaților europeni în viitorul mandat, Grupul de Acțiune pentru Drepturile Copilului (CRAG) format din 14 organizații internaționale și europene, printre care Eurochild, UNICEF, World Vision, SOS Satele Copiilor, Salvați Copiii, Terre des Hommes, Missing Children Europe, au pregătit un Manifest pentru Drepturile Copilului, care prezintă propuneri concrete pentru a face din drepturile copiilor în UE și în lume o prioritate a activității viitorilor parlamentari europeni.

Mai multe detalii despre acest Manifest puteţi găsi pe pagina de web a partenerilor din România: www.fonpc.ro, www.worldvision.ro, www.sos-satelecopiilor.ro, www.sera.ro, www.tdh.ch, www.copiidisparuti.ro, www.salvaticopiii.ro, www.unicef.ro.

Persoană de contact: Roxana Ogrendil, Coordonator Comunicare si Marketing -  F O N P C 

 

Articol din: 20 May 2014

Citeşte în continuare