Din acest an, unul din trei copii se va naşte într-o maternitate "Spital Prieten al Copilului"

Inapoi

Reprezentanţa UNICEF în România împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă certificarea a 23 de maternităţi ca "Spital Prieten al Copilului".

Lansată în 1991 de către UNICEF şi OMS, Iniţiativa Spital Prieten al Copilului reprezintă un efort de a transforma toate maternităţile în centre de sprijinire şi promovare a alăptării.

Toate studiile arată că mamele beneficiază foarte mult de pe urma cunoştinţelor despre efectele pozitive importante ale alăptării pentru copiii lor.

Cercetările arată că alăptarea aduce beneficii atât mamelor cât şi copiilor. În acelaşi timp reprezintă o importantă sursă de economii pentru sistemul de sănătate şi pentru angajatori. Studiile au demonstrat că un copil alăptat are riscuri mai scăzute de a face o infecţie acută, sindrom de moarte subită sau boli cronice cum ar fi astmul, diabet sau obezitate.

În acelaşi timp, un copil alăptat se va dezvolta mai bine psihic şi intelectual; el va fi mai stabil emoţional iar coeficientul lui de inteligenţă poate fi mai mare chiar cu 8 puncte. La prima vedere poate părea puţin, dar această creştere poate fi esenţială atât pentru copil, cât şi pentru mamă şi societate. Uneori se dau exemple de persoane inteligente, bine adaptate social care nu au fost alăptate, argumentând că IQ-ul ţine şi de genetică şi de educaţie, ceea ce este perfect adevărat. Dar să ne uităm şi în cealaltă parte: un copil cu o moştenire genetică nu tocmai favorabilă, care creşte într-un mediu neprielnic învăţării poate beneficia enorm de cele 6-8 puncte. Pentru el, aceste puncte pot reprezenta diferenţa dintre un intelect normal şi unul deficitar. La celălalt pol, o creştere de 6-8 puncte în IQ poate propulsa un copil din categoria de intelect mediu în categoria de intelect superior.

Studiile mai arată şi că femeile care alăptează au riscuri mai reduse de diabet, cancer (ovarian sau de sân) sau depresie neonatală.

Deşi durează câteva zile, ceea ce se întâmplă în maternitate are un rol esenţial în consolidarea alăptării şi sprijinirea mamei să continue alăptarea şi după ce iese din spital.

Pentru toate aceste motive cu toţii trebuie să facem tot ceea ce ne stă în puteri pentru a creşte cunoştinţele, încrederea şi abilităţile profesioniştilor şi ale mamelor, iar cel mai bun loc pentru a începe este maternitatea.

În prezent, în România, din 204 maternităţi, 35 sunt active în Iniţiativă: 23 certificate ca Spital Prieten al Copilului, 3 au primit Certificat de Angajament (îndeplinesc cel puţin 7 din cele 10 criterii), 2 se află în proces de evaluare şi 7 au primit Certificat de Înscriere (aplică total sau parţial anumiţi paşi). În toate aceste maternităţi se nasc peste o treime din copiii din România.

Desemnarea unei maternităţi ca Spital Prieten al Copilului presupune îndeplinirea unui set de 10 condiţii (Cei Zece Paşi pentru o Alăptare de Succes) care reprezintă standarde internaţionale de îngrijire pentru mamă şi nou născut; ele nu presupun condiţii hoteliere speciale sau cheltuieli majore, sunt doar reguli de îngrijire.

În raportul costuri-beneficii, promovarea alăptării şi Iniţiativa Spital Prieten al Copilului reprezintă cele mai eficiente intervenţii de sănătate publică.

“Copiii născuţi în aceste maternităţi vor avea cel mai bun start în viaţă, ei vor fi mai sănătoşi, mai inteligenţi şi mai echilibraţi emoţional. Mamele vor fi mai fericite, iar sistemul de sănătate va cheltui mai puţin cu îngrijirea lor. Acesta este un proiect destinat realizării integrale a potenţialului tuturor copiilor din România. Obiectivul UNICEF este ca, pe termen lung, toate maternităţile din Romania să adopte practici Prietene ale Copilului şi pentru aceasta vom continua să sprijinim Ministerul Sănătăţii în susţinerea şi continuarea Iniţiativei Spital Prieten al Copilului.” a declarat domnul Edmond McLoughney, Reprezentant UNICEF România.

Maternităţile active în Iniţiativa Spital Prieten al Copilului au fost susţinute tehnic şi financiar de Reprezentanţa UNICEF în România prin bunăvoinţa unor companii din sectorul privat şi prin contribuţiile individuale ale cetăţenilor români făcute în cadrul teledonului din mai 2008 realizat în parteneriat cu Televiziunea Română.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România şi în alte 150 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor, din perioada copilăriei mici până la adolescenţă.

În România, UNICEF susţine drepturile copiilor prin programe de sănătate şi nutriţie, educaţie de calitate, precum şi prin protecţia copiilor împotriva violenţei, neglijenţei şi HIV/SIDA. UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţiilor, fundaţiilor şi ale guvernelor.

Pentru informaţii suplimentare, persoană de contact:

UNICEF România, Codruţa Hedeşiu, Coordonator Relaţii externe şi Presă, 021.201.78.64, chedesiu@unicef.org

Articol din: 17 April 2009

Citeşte în continuare