Deşi luptele din Gaza au încetat, ramâne problema ajutorului umanitar

Inapoi

Odată cu declararea încetării ostilităţilor, UNICEF este pregătit să trimită ajutoare de urgenţă în Fâşia Gaza.

“Primul lucru pe care îl vom face va fi să aducem cât mai multe ajutoare cu putinţă. Aceasta este prioritatea nostră,” a declarat directorul regional de comunicare al UNICEF, Abdel-Rahman Ghandour.

Şase camioane cu ajutoare de urgenţă din partea UNICEF, incluzând 2.200 de pachete cu produse de igienă erau programate să intre în Gaza luni, 19 ianuarie. Ajutoarele vor fi distribuite în sudul şi în partea centrală a Fâşiei Gaza cât mai curând posibil.

Reinstaurarea normalităţii

UNICEF va distribui provizii vitale de hrană, apă şi medicamente care să protejeze sănătatea copiilor, dar este, de asemenea, interesat şi de starea psihică a copiilor din Gaza, afectaţi şi de nivelul crescut de stres din ultimele trei săptămâni de violenţă. O altă prioritate este, deci, reinstaurarea normalităţii în viaţa lor de zi cu zi.

Distrugerea şcolilor reprezintă un obstacol major pentru copiii din teritoriile afectate. UNICEF va trece cât mai curând posibil la repararea şi reabilitarea unităţilor şcolare, pentru ca acestea să redevină funcţionale.
UNICEF se pregăteşte, de asemenea, să trimită în Gaza echipe de consilieri şi experţi în probleme de sănătate mintală pentru a ajuta copiii să treacă peste violenţele la care au fost martori în ultimele săptămâni.
“Vorbim despre o populaţie foarte, foarte traumatizată” a declarat Abdel-Rahman Ghandour.

Pericolul armamentului neexplodat

Un alt motiv de îngrijorare în Gaza este prezenţa muniţiilor neexplodate, care reprezintă un pericol deosebit pentru copii. UNICEF a pregătit anunţuri radio pentru a încerca să evite alte decese în urma conflictului.
Conform declaraţiilor lui Abdel-Rahman Ghandour, scopul spoturilor radio este de a “conştientiza familiile asupra acestei situaţii periculoase post-conflict şi de a le explica cum pot să identifice minele sau muniţia neexplodate.”

Articol din: 17 April 2009

Citeşte în continuare