Declaraţia lui Anthony Lake cu prilejul săptămânii internaţionale a alăptării

Inapoi

UNICEF să alătură cu bucurie Alianţei pentru Acţiune în Alăptare/ World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) şi asociaţilor acesteia, OMS şi parteneri neguvernamentali pentru a sărbători Săptămâna Alăptării 2010, între 1 şi 7 august 2010. Tema acestui an este Alăptarea: Doar 10 paşi - un drum Prieten al Copilului şi se concentrează pe rolul vital al instituţiilor de sănătate în formarea unor bune practici în alăptare.

În jur de 8,8 milioane de copii sub cinci ani mor în fiecare an

[1], în cea mai mare parte din cauze ce pot fi prevenite. După Lancet[2], alăptarea optimă în primii doi ani de viaţă, este acţiunea care, dintre toate măsurile preventive, luată singură, poate avea cel mai mare impact asupra supravieţuirii copilului. Alăptarea are potenţialul de a preveni între 12 şi 15% dintre toate decesele copiilor sub 5 ani în ţările în curs de dezvoltare. Iniţierea precoce a alăptării (în prima oră după naştere) poate reduce mortalitatea neonatală cu 20%.[3]

La nivel mondial rata de alăptare exclusivă este doar în jur de 37% şi rata iniţierii precoce este de 39%[4]. Cu toate acestea un număr de ţări, inclusiv unele dintre cele mai puţin dezvoltate, au început să recunoască valoarea alăptării şi au făcut paşi importanţi pentru a o promova. Eforturile lor încununate de succes arată că atunci când statele fac eforturi concertate de a sprijini alăptarea la nivel comunitar şi la nivel naţional, în unităţi sanitare şi în case, progresul este posibil chiar şi în condiţii dificile.

În timp ce decizia de a alăpta se ia de către familii, unităţile sanitare pot şi trebuie să joace un rol vital în promovarea alăptării. În mod special profesioniştii din sănătate au ocazia şi responsabilitatea de a oferi pacienţilor lor informaţiile de care aceştia au nevoie pentru a lua decizii sănătoase pentru ei şi pentru copiii lor. Acest lucru este critic pentru proaspetele mame atunci când iau decizia dacă şi cât timp să alăpteze.

În prezent, doar puţin peste un sfert dintre maternităţi sunt certificate la nivel global ca Prietene ale Copilului[5], respectând toţi cei zece paţi recomandaţi pentru promovarea alăptării. Săptămâna Alăptării din acest an se concentrează pe transformarea celor 10 Paşi în parctica standard a tuturor maternităţilor şi pentru o mai bună integrare a intervenţiilor legate de hrănirea copilului în sistemele naţionale de sănătate.

Săptămâna Alăptării din acest an oferă oportunitatea angajătii decidenţilor de la nivel politic, a donatorilor, a partenerilor de implementare, a profesioniştilor din sănătate şi a publicului general în efortul global de a promova beneficiile alăptării şi de a da mai multor sugari startul de care au nevoie în viaţă pentru a creşte şi a prospera. Sper că vă veţi alătura acestui important efort.

Anthony Lake,

Director executiv

 


[1] UNICEF, Starea copiilor lumii, Ediţie specială – Sărbătorirea a 20 de ani de Convenţie asupra drepturilor copilului, tabele statistice, noiembrie 2009, p 11

[2] Robert Black st al., Subnutriţia mamei şi copilului 1: riscuri globale şi regionale şi consecinţele pentru sănătate. The Lancet 2008; 371 (9608): 243 – 260

[3] Edmond, K et al. Amânarea iniţierii alătării creşte riscul de mortalitate neonatală. Peadiatrics, 2006 mar; 117 (3): e380-6; Tipare ale alăptării, momentul iniţierii şi riscul de mortalitate printre nou născuţii din sudul Nepalului.

Mullany, L et al. The Journal of Nutrition 138: 599-60, 2008

[4] UNICEF, Starea copiilor lumii, Ediţie specială – Sărbătorirea a 20 de ani de Convenţie asupra drepturilor copilului, tabele statistice, noiembrie 2009, p 15

[5] Baza de date a Iniţiativei Spital Prieten al Copilului a UNICEF, 2007 (incompletă din cauza lipsei rapoartelor naţionale)

Articol din: 17 April 2012

Citeşte în continuare