Declaraţia Directorului Executiv al UNICEF, Ann M. Veneman, privind criza umanitară din Gaza

Inapoi

Peste 300 de copii au fost ucişi, iar peste 1.500, răniţi, de la începutul crizei din Gaza pe 27 decembrie 2008 .*

În fiecare zi, alţi copii suferă, corpurile lor plăpânde fiind rănite, iar tinerele lor vieţi, zguduite.

Acestea nu sunt simple cifre statistice. Ele vorbesc despre viaţa curmată a unor copii. Nicio fiinţă umană nu poate rămâne rece în faţa unei astfel de situaţii. Niciun părinte nu poate fi martor la aşa ceva fără a se gândi la propriul său copil.

Este o situaţie tragică. O situaţie inacceptabilă.

Secretarul General al Naţiunilor Unite, Ban Ki-Moon, se află în prezent în Orientul Mijlociu pentru a face apel la respectarea fără întârziere a Rezoluţiei 1860 a Consiliului de Securitate al ONU, prin care se cere încetarea imediată a focului, pe termen lung, de către ambele părţi şi posibilitatea de a oferi şi a distribui fără obstacole ajutor umanitar în Gaza.

Trebuie să se permită accesul liber la ajutor umanitar tuturor, în special celor mai vulnerabili.

Rezoluţia stipulează şi că populaţia civilă din ambele zone trebuie protejată, în conformitate cu principiile internaţionale.

Şcolile şi centrele medicale trebuie protejate şi considerate zone de pace, oricare ar fi situaţia.

Criza din Gaza este nemaiîntâlnită în sensul că acei copii şi familiile lor nu au unde să fugă, nu au niciun refugiu. Orice adult, pe timp de pace, se înfioară la simplul gând de a fi prins într-un spaţiu închis. Ce poate atunci să îi treacă prin minte unui copil care este prins într-o astfel de violenţă extremă?

Copiii reprezintă populaţia majoritară din Gaza. Ei sunt cei care suportă consecinţele unui conflict care nu le aparţine. Pe măsură ce luptele vor cuprinde zonele urbane foarte populate, armele letale vor produce şi mai multe victime în rândul copiilor. Trebuie acordată prioritate absolută protecţiei acestora.

Împreună cu partenerii săi, UNICEF face totul pentru a-i ajuta, în ciuda condiţiilor actuale dificile. Au fost puse la dispoziţie imediat noi resurse pentru a acoperi nevoile stringente ale copiilor şi familiilor lor: apă, materiale educative şi truse de resuscitare, acestea sunt doar câteva din multele ajutoare acordate.

Dincolo de nevoile imediate ale copiilor ce şi-au pierdut casa, ce nu au acces la apă, curent electric şi medicamente, dincolo de urmele şi rănile fizice îngrozitoare, putem vorbi şi despre rănile psihologice şi mai profunde ale copiilor din zonă. Recuperarea psihologică şi socială a acestor copii va fi una dificilă şi va lua mult timp.

Abia în momentul în care se va pune capăt ostilităţilor, aceşti copii vor putea începe să parcurgă un lung drum înapoi spre o umbră a dreptului celui mai fundamental al copilului, şi anume dreptul la viaţă, fără violenţă fizică şi mentală.

UNICEF face apel la toate părţile implicate să ia măsurile necesare pentru a proteja copiii.”

Despre UNICEF
UNICEF activează în peste 150 de ţări şi teritorii pentru a ajuta copiii să supravieţuiască şi să se dezvolte, începând cu perioada copilăriei timpurii şi până la adolescenţă. Cel mai mare furnizor de vaccinuri pentru ţările în curs de dezvoltare din lume, UNICEF susţine sănătatea şi nutriţia copiilor, accesul la apă potabilă şi salubritate, educaţia primară de calitate pentru toţi copiii, băieţi sau fete, şi protejarea copiilor împotriva violenţei, exploatării şi a SIDA. UNICEF este integral finanţat de contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, companiilor, fundaţiilor şi guvernelor.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi:

Shantha Bloemen, Departamentul de Comunicare, UNICEF Johannesburg; Mobil: +27 79 495 5938 sbloemen@unicef.org

Abdel-Rahman Ghandour, Director Regional de Comunicare, UNICEF Amman; Tel: +9626 550 2407; Mobil: +96279 700 4567, arghandour@unicef.org

Christopher De Bono, Director de Comunicare, UNICEF New York Tel: +1212 326 7984 cdebono@unicef.org

Codruţa Hedeşiu, UNICEF Bucureşti, Tel: + 40 21 201 78 64, e-mail: chedesiu@unicef.org

Articol din: 17 Aprilie 2012

Citeşte în continuare