Declaraţia Directorului Executiv al UNICEF, Ann M. Veneman cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii

Inapoi

Tema acestui an pentru Ziua Mondială a Sănătăţii este importanţa majoră a îngrijirii medicale în cadrul intervenţiilor în cazuri de urgenţă. În fiecare an în data de 7 aprilie se aniversează înfiinţarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Femeile şi copiii sunt cei mai afectaţi de dezastre, fie ele naturale sau provocate de om. Copiii sunt şi mai expuşi riscurilor de îmbolnăvire dacă sistemele de îngrijire medicală sunt blocate din cauza dezastrelor.

Dacă situaţiile de urgenţă se prelungesc sau se înrăutăţesc, riscul de îmbolnăvire creşte, iar numărul de copii care beneficiază de îngrijiri medicale scade.

Principalele boli care duc la decesul copiilor în situaţii de urgenţă sunt în mare parte aceleaşi – pojarul, malaria, bolile diareice şi infecţiile respiratorii acute.

Incidenţa şi efectele acestor boli sunt agravate de deficienţele de nutriţie care sunt o altă consecinţă a situaţiilor de urgenţă şi de accesul redus la îngrijire medicală şi tratament.

În fiecare intervenţie în situaţii de urgenţă trebuie luate în calcul cu prioritate sănătatea copiilor şi a femeilor şi nevoile lor.

 

Despre Directorul Executiv al UNICEF:

Ann M. Veneman a devenit al cincilea Director Executiv al UNICEF pe 1 mai 2005 şi a fost numită în această funcţie de către Secretarul General al Naţiunilor Unite. UNICEF este principala agenţie UN care lucrează în beneficiul copiilor. UNICEF copntribuie la dezvoltarea şi bunăstarea copiilor din peste 150 de ţări în curs de dezvoltare. Agenţia contribuie la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului prin programe de sănătate şi nutriţie, de acces la educaţie primară de calitate, la surse de apă curată şi de protecţie a copiilor împotriva violenţei, exploatării şi HIV/SIDA. Ann M. Veneman conduce o agenţie cu 10,000 de angajaţi şi resurse anuale de 3 miliarde de dolari. De când a preluat funcţia de Director Executiv a călătorit peste tot în lume, luând contact direct cu munca din teren a UNICEF, luând cuvântul la întâlniri şi conferinţe şi participând la întâlniri cu şefi de state sau de guverne şi cu alţi parteneri ai UNICEF.

 

Persoană de contact pentru informaţii:

Brian Hansford, UNICEF New York, Tel: 1 212 326 7269, bhansford@unicef.org

Articol din: 17 Aprilie 2012

Citeşte în continuare