De azi, în România sunt 31 de maternităţi Prietene ale Copilului

Inapoi

Reprezentanţa UNICEF în România împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă că în ultimii doi ani au fost certificate încă 9 maternităţi "Spitale Prietene ale Copilului".

În prezent, în România sunt active în Iniţiativă 40 de maternități din care 31 sunt certificate ca Spital Prieten al Copilului, o maternitate a primit Certificat de Angajament (îndeplinește cel puţin 7 din cele 10 criterii) și 8 se află în diferite stadii de implementare a celor 10 Pași. În toate aceste maternităţi se nasc aproape 40% din copiii din România. Aceasta înseamnă aproape 80.000 de nou născuți.

Toate studiile arată că mamele care sunt informate în maternitate despre efectele pozitive ale alăptării, au mai multă încredere în abilitatea lor de a alăpta și chiar alăptează pentru mai mult timp. Cercetările arată că alăptarea aduce beneficii atât mamelor cât şi copiilor. În acelaşi timp reprezintă o importantă sursă de economii pentru sistemul de sănătate şi pentru angajatori. Studiile au demonstrat că un copil alăptat are riscuri mai scăzute de a face o infecţie acută, de a instala sindromul de moarte subită sau boli cronice cum ar fi astmul, diabetul sau obezitatea.

În SPC procentul copiilor la care s-a iniţiat alăptarea, în prima jumătate de oră de viaţă, este de 3 ori mai mare decât în cazul celorlalte spitale: 8,3% dintre copii – media națională, 14,8% în SPC și 5,3% în celelalte maternități. Deşi există această diferenţă încurajatoare, totuşi proporţia copiilor la care s-a iniţiat alăptarea în prima jumătate de oră, chiar şi în maternităţile SPC, este încă foarte mică, de 15%.

Faptul că există o preocupare mai accentuată în punerea cât mai precoce a copilului la sân în SPC este evidenţiată şi de observarea conduitelor privind iniţierea alăptării în primele 4 ore de viaţă a copiilor. Peste 40% dintre copii (41,4%) sunt puși la sân în primele 4 ore de viaţă în SPC faţă de numai 23% în celelalte spitale.

Deşi durează câteva zile, perioada petrecută în maternitate are un rol esenţial în consolidarea alăptării şi sprijinirea mamei să continue alăptarea şi după ce iese din spital.

Desemnarea unei maternităţi ca Spital Prieten al Copilului presupune îndeplinirea unui set de 10 condiţii (Cei Zece Paşi pentru o Alăptare de Succes) care reprezintă standarde internaţionale de îngrijire pentru mamă şi nou născut; ele nu presupun condiţii hoteliere speciale sau cheltuieli majore, sunt doar reguli de îngrijire.

Pentru toate aceste motive cu toţii trebuie să facem tot ceea ce ne stă în puteri pentru a creşte cunoştinţele, încrederea şi abilităţile profesioniştilor şi ale mamelor, iar cel mai bun loc pentru a începe este maternitatea. Proiectul de lege privind reglementarea activității de marketing a substituenților de lapte matern aflat în Parlament va sprijini eforturile de a îmbunătății starea nutrițională a copiilor”, a declarat domnul Edmond McLoughney, Reprezentant UNICEF România.

Maternităţile active în Iniţiativa Spital Prieten al Copilului au fost susţinute tehnic şi financiar de Reprezentanţa UNICEF în România prin bunăvoinţa unor companii din sectorul privat şi prin contribuţiile individuale ale cetăţenilor români făcute în cadrul teledonului din mai 2008 realizat în parteneriat cu Televiziunea Română.

Mai multe date despre Iniţiativa Spital Prieten al Copilului, despre avantajele alăptării dar şi despre implicarea mass media în sănătatea şi bunăstarea copilului puteţi afla de pe cel mai nou (născut) website: www.spitalprieten.ro sau www.spital-prieten.ro.

Lansată în 1991 de către UNICEF şi OMS, Iniţiativa Spital Prieten al Copilului (ISPC) reprezintă un efort de a transforma toate maternităţile în centre de sprijinire şi promovare a alăptării.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România şi în alte 150 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor, din perioada copilăriei mici până la adolescenţă.

În România, UNICEF susţine drepturile copiilor prin programe de sănătate şi nutriţie, educaţie de calitate, precum şi prin protecţia copiilor împotriva violenţei, neglijenţei şi HIV/SIDA. UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţiilor, fundaţiilor şi ale guvernelor.

Pentru informaţii suplimentare, persoană de contact:

UNICEF România, Codruţa Hedeşiu, Coordonator Relaţii externe şi Presă, 021.201.78.64, chedesiu@unicef.org

Articol din: 17 April 2011

Citeşte în continuare