Comunitatea de idei – fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in jurul tau!

Inapoi

In august 2013,UNICEF Romania in parteneriat cu Asociatia ALIAT, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi si  Support for Youth Development Cluj au lansat “Comunitatea de Idei” – un proiect de mobilizare al adolescentilor .

Cine suntem noi?

UNICEF este cea mai mare organizatie pentru copii, promovand drepturile copilului la nivel global si fiind cea mai puternica voce pentru copii. In Romania, UNICEF lucreaza  impreuna cu Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor.

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi  este principala institutie publica, la nivelul judetului Iasi care coordondeaza si pune in practica masuri de asistenta sociala in domeniul protectiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor varstnice, precum si a oricaror persoane aflate in nevoie.

ALIAT este o organizatie non-guvernamentala care ofera servicii de prevenire, asistenta si tratament  persoanelor in domeniul consumului de substante (alcool si droguri) si care in 20 de ani de activitate a ajuns in 85 de comunitati, lucrand direct cu peste 17.000 de beneficiari.

Support for Youth Development este o Asociatie din Cluj dedicata in totalitate dezvoltarii tinerilor. Scopul acesteia este de a stimula si sustine participarea activa, civica si responsabila a tinerilor la viata educationala, sociala, culturala si economica a comunitatilor in care traiesc. Activitatile in jurul carora asociatia isi concentreaza eforturile vizeaza obiective clare, precum dezvoltarea, susinerea si intarirea procesului de consiliere, informare si formare a tinerilor in context european, crearea unui mediu favorabil cresterii performantelor personale si profesionale ale acestora in cadrul comunitatilor in care traiesc.

Ce inseamna Comunitatea de idei?

Comunitatea de idei este un proiect care isi propune sa faciliteze accesul adolescentilor intre 14-18 ani  la luarea deciziilor in comunitatile unde traiesc. Proiectul este derulat in municipiul si zona metropolitana Cluj-Napoca si in judetul Iasi, in comunele Dolhesti, Ceplenita, Motca.

Prin intermediul propunerilor lor de proiect, 100 de adolescenti se vor implica activ in viata comunitatii din care fac parte pentru a  transforma ideile lor in proiecte reale ce vor aduce o schimbare in viata lor si a celor din jur. Sunt incurajati sa participe adolescenti din toate comunitatiile amintite

Ideile trebuie sa aiba impact asupra tuturor adolescentilor, in special a celor vulnerabili. Domeniile spre care ne indreptam atentia sunt: educatia, sanatatea si dezvoltarea comunitara, astfel:

  • Educatie: idei care sustin copii din medii defavorizate sa mearga la scoala in mod regulat si sa aiba rezultate bune la cursuri;
  • Sanatate: idei care promoveaza un stil de viata sanatos si incurajeaza comportamentul responsabil al adolescentilor;
  • Dezvoltare comunitara: idei care sa imbunatateasca comunitatea din care adolescentii fac parte,  folosind resursele comunitatii.

Perioada de derulare a proiectului este de 2 luni, in perioada 19 august- 20 octombrie 2013.

Cum facem asta?

Invitam adolescentii  sa intre in Comunitatea de Idei pentru a descoperi cum ideile lor pot sa ii ajute pe ei si pe cei din jurul lor sa aiba o viata mai buna.

Programul Comunitatii de Idei:

In prima faza invitam adolescentii sa isi trimita ideile de schimbare a comunitatii din care fac parte. Ideile vor fi analizate si 100 de adolescenti vor trece in urmatoarea etapa ( 60 din zona Iasiului si 40 din zona Cluj).

A doua faza este una de cunoastere si formare.  Timp de 3 zile, prin  jocuri, schimb de experiente si povesti, adolescentii vor primi de la profesionisti informatiile necesare dezvoltarii ideii cu care intra in program. La finalul acestei faze, 30 de adolescenti (10 adolescenti din Cluj si 20 din Iasi) vor intra in etapa de mentorat si dezvoltare a ideii de proiect.

In a treia faza, mentoratul, se lucreaza direct pe ideea de proiect pana cand aceasta prinde contur.  Timpul alocat acestei etape este de 2 zile.

La finalul celor 5 zile de program, 5 propuneri de proiect vor primi finantare pentru a fi implementate in cadrul comunitatii de unde vine adolescentul/a.

In ultima etapa, adolescentul/a va primi suport in implementarea proiectului. Ideea ta va prinde viata!

Intreg programul este creat pentru a sprijni adolescentii din zonele unde sunt implementate proiectele in a-si transforma visele pentru o viata mai buna in realitate.

Cum devii membru al Comunitatii de idei?

Daca esti din municipiul Cluj-Napoca si zona metropolitana (Aiton, Apahida, Baciu, Bontida, Borsa, Caianu, Chinteni, Ciurila, Cojocna, Feleacu, Floresti, Garbau, Gilau, Jucu, Petrestii de Jos, Sanpaul, Savadisla , Tureni, Vultureni), ai intre 14 si 18 ani, vrei sa schimbi in bine viata ta si a celor din jurul tau, spune-ne ce nu iti place in comunitatea ta si cum ai schimba acest lucru. Completeaza aplicatia pana la data de 18 august si trimte-ne-o la urmatoarele date de contact:

Daca nu ai acces la internet aplicatia ta poate sa fie trimisa si prin posta sau depusa personal la adresa: strada Octavian Petcovici, nr.22, Cluj-Napoca, jud. Cluj, in fiecare zi, intre orele 10-19.

Daca esti din judetul Iasi, comuna Dolhesti, Motca, si Ceplenita, ai intre 14 si 18 ani, vrei sa schimbi in bine viata ta si a celor din jurul tau, spune-ne ce nu iti place in comunitatea ta si cum ai schimba acest lucru. Completeaza aplicatia pana la data de 18 august si trimite-ne-o la urmatoarele date de contact:

Descarca de aici aplicatia.

Termenul limita de trimitere a aplicatiilor s-a prelungit pana pe data de 22 august 2013.

Daca nu ai acces la internet aplicatia ta poate sa fie trimisa si prin posta sau depusa personal la adresa: strada Vasile Lupu, nr.57a, Iasi, jud. Iasi in fiecare zi, intre orele 10-16.

Intra pe www.unicef.ro/comunitateadeidei sau cauta-ne pe www.facebook.com/comunitateadeidei pentru a vedea care sunt ultimele vesti din Comunitatea noastra.

Daca vrei sa vorbesti cu noi ne gasesti si la numarul de telefon 0731 165 325 (Ioana Tomus – ALIAT) sau 021 201 78 60 (Gina Apolzan – UNICEF)  in fiecare zi intre orele 10-17. 

Articol din: 12 August 2013

Citeşte în continuare