Comitetul ONU împotriva torturii va examina situația României

Inapoi

În 23 și 24 aprilie, în cadrul unor sesiuni transmise live pe internet, Comitetul ONU împotriva torturii va analiza raportul asupra României.

România este unul din cele 157 de state semnatare ale Convenției ONU împotriva torturii și altor pedepse și tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, fiind astfel obligată să participe la examinările periodice efectuate de Comitetul format din 10 experți independenți.

Comitetul va purta un dialog cu delegația Guvernului României și va asculta și părerea ONG-urilor.
Sesiuni publice: între orele 10:00-12:00 în 23 aprilie și 15:00-17:00 în 24 aprilie
Locație: Palais Wilson, Geneva
Transmisie live online: http://www.treatybodywebcast.org/

Printre posibilele subiecte de discuție se numără: monitorizarea tuturor locurilor de detenție; prevenirea traficului de persoane; măsuri de combatere a violenței domestice; acțiuni de încetare a impunității presupușilor practicanți ai actelor de tortură și maltratare în timpul regimului comunist; investigarea presupuselor fapte de maltratare și folosire excesivă a forței împotriva cetățenilor de etnie romă; condițiile și tratamentul pacienților din spitalele și secțiile de psihiatrie; măsuri de prevenire a maltratării și torturii copiilor de către organele de aplicare a legii; măsuri de combatere a vânzării de copii; acțiuni de soluționare a cazurilor de folosire, de către poliție, a forței excesive în timpul arestului sau interogatoriilor.

Mai multe informații, inclusiv raportul României, pot fi accesate la adresa:
http://tbinternet.ohchr.org/_layouts/treatybodyexternal/SessionDetails1.aspx?SessionID=961&Lang=en. La această adresă vor fi publicate vineri, 15 mai, concluziile și observațiile Comitetului.

O nouă conferință este programată vineri, 15 mai, la ora 12:30 la Palais des Nations din Geneva, în cadrul căreia Comitetul va pune în discuție concluziile și observațiile sale cu privire la România și celelalte țări al căror raport a fost examinat – Noua Zeelandă, Congo, Luxemburg, Spania, Columbia, Serbia și FRI Macedonia.

Pentru informații suplimentare și solicitări de presă, vă rugăm să o contactați pe dna Liz Throssell la tel: +41 (0) 22 917 9466/ email: ethrossell@ohchr.org

Pentru mai multe informații despre Comitetul împotriva torturii, vă invităm să vizitați pagina de internet http://www.ohchr.org/en/hrbodies/cat/pages/catindex.aspx

UN Human Rights – urmăriți-ne pe canalele de socializare:
Facebook: https://www.facebook.com/unitednationshumanrights
Twitter: http://twitter.com/UNrightswire
Google+ gplus.to/unitednationshumanrights
YouTube: http://www.youtube.com/UNOHCHR
Storify: http://storify.com/UNrightswire

Citeşte în continuare