Campania de informare și vaccinare ROR organizată de Ministerul Sănătății a continuat astăzi la Buhuși, județul Bacău

Inapoi

Campania door to door, de informare și educare a părinților cu privire la vaccinare, precum și de creștere a gradului de vaccinare în rândul comunităților vulnerabile, inițiată de Ministerul Sănătății, s-a desfășurat astăzi în orașul Buhuși.

La acțiunea de astăzi a fost prezent ministrul Sănătății Sorina Pintea, împreună cu reprezentanții organizațiilor partenere, OMS și UNICEF.

IMG_6277

Campania se desfășoară cu sprijinul autorităților locale, care au pus la dispoziție Centrul Comunitar din Buhuși pentru organizarea unui centru de vaccinare suplimentar, precum și mijloacele necesare pentru transportul părinților și copiilor din comunitățile vulnerabile din oraș. A fost vorba de comunități în care rata de vaccinare este scăzută. În cadrul acțiunii de astăzi, copiii au fost consultați și vaccinați de medici de familie și asistenți voluntari din municipiul Bacău și din Buhuși.

Dacă în luna mai, în cadrul atelierului de lucru organizat la Slănic Moldova, care a precedat startul campaniei, numărul copiilor nevaccinați din orașul Buhusi, conform catagrafiilor de la acea data, era de 159, până la organizarea acțiunii de astăzi au fost vaccinați 140 de copii, dar și adolescenți cu vârstă de până la 18 ani. În prima parte a zilei de astăzi au fost vaccinați alți 82 de copii, iar campania continuă până la finalul zilei.

Ca și în acțiunea pilot, organizată săptămâna trecută la Cotofanesti din județul Bacău, campania de astăzi constă într-o sesiune de informare și educare a părinților cu privire la importanța vaccinării realizată de medicul specialist în evaluarea și promovarea sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bacău. De asemenea, specialistul răspunde întrebărilor adresate de părinți. După sesiunea de informare, copiii sunt consultați de către medicii voluntari participanți la activitatea de astăzi, iar cei fără contraindicații sunt vaccinați pentru recuperarea imunizărilor cuprinse în planul național de vaccinare, atât ROR, cât și tetravalent.

“Motivul pentru care Bacău a fost primul județ în care am demarat această campanie este numărul mare de cazuri de rujeolă confirmate aici de la începutul anului până în prezent. Au fost înregistrate 682 de cazuri, iar 4 dintre copii și-au pierdut viața. Unul dintre copii avea 10 luni și mama a refuzat vaccinarea. Ceilalți 3 copii aveau mai puțin de 9 luni, însă faptul că s-au aflat în contact cu cazuri de rujeolă le-a fost fatal. Cu siguranță, nu voi putea ajunge în toate comunitățile care se confruntă cu o rată scăzută de vaccinare, dar vom stabili un model pe care îl vom replica la nivel național. Acesta este motivul pentru care astăzi am considerat necesară prezența directorilor și ai medicilor epidemiologi din cadrul Direcțiilor de Sănătate publică din alte 5 județe învecinate. Văzând cum se desfășoară lucrurile aici, aceștia vor putea organiza propriile campanii în colaborare cu autoritățile locale. Pentru că sănătatea copiilor noștri este responsabilitatea noastră, a tuturor, medicilor de familie, împreună cu autorități centrale și locale”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

De la centrul de vaccinare, ministrul Sănătății, împreună cu reprezentanții OMS și UNICEF, însoțiți de autoritățile locale, au mers în cartierul Colonia Bistriței, una dintre comunitățile cu grad scăzut de vaccinare. Aici, locuitorii au primit informații despre beneficiile vaccinării chiar de la ministrul Sănătății.

„Asistenții medicali și mediatorii sanitari romi sunt esențiali în informarea părinților cu privire la importanța vaccinării și în mobilizarea acestora pentru a merge la timp la medicul de familie. Campaniile de recuperare vaccinală antirujeolă de la Coțofenesti și Buhuși și experiența noastră în implementarea Serviciilor Comunitare pentru Copii în 45 de comunități din Bacău au demonstrat că părinții își vaccinează copiii atunci când autoritățile centrale și locale își unesc forțele. UNICEF colaborează cu Ministerul Sănătății, autoritățile centrale și județene pentru a dezvoltă și implementa un program național puternic de vaccinare, astfel încât toți copiii din România să fie protejați împotrivă bolilor ce le pun viață în pericol”, a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF În România.

“Este important să crească acoperirea vaccinală prin imunizarea de rutină pentru a preveni astfel de focare în viitor. În plus, sunt necesare campanii suplimentare de imunizare pentru a ajuta la oprirea focarului actual, prin protejarea copiilor de toate vârstele, copii care au ratatat vaccinarea în trecut sau care nu au acces la serviciile medicale de rutină”, a declarat Miljana Grbic, șeful Biroului OMS pentru România.

Foto: Cybermedia

 

Articol din: 18 July 2018

Citeşte în continuare