Camera Deputaţilor, Guvernul României şi UNICEF România: protejarea copiilor este o prioritate!

Inapoi

Bucureşti, 21 noiembrie 2013. Cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, pe data de 20 noiembrie 2013, UNICEF România și Camera Deputaților împreună cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice au organizat la Palatul Parlamentului o dezbatere pe tema drepturilor copilului la care au participat reprezentanți ai Parlamentului, ai Guvernului și ai societății civile. Cu acelaşi prilej, UNICEF România și Camera Deputaților au organizat o Gală de Informare și Strângere de Fonduri în vederea protejării copiilor  împotriva violenței, abuzului și a neglijării. Gala este parte a campaniei “Să punem capăt violenței împotriva copiilor”, derulată de UNICEF în perioada noiembrie 2013 – februarie 2014.

În urmă cu șase luni, Camera Deputaților a încheiat un parteneriat cu UNICEF. Atunci am hotărât înființarea Comisiei speciale în beneficiul copiilor vulnerabili și am decis organizarea unei gale de strângere de fonduri la Palatul Parlamentului. La fel ca în urmă cu șase luni, sunt convins că nu există niciun alt domeniu unde participarea civică și cooperarea între mediul public și cel privat pot avea un impact mai mare decât în creșterea copiilor. Pentru că dacă noi reușim să asigurăm un viitor mai bun pentru copii noștri atunci cu siguranță vom reuși să asigurăm un viitor mai bun pentru societatea în care trăim”, a declarat Valeriu Zgonea, Președintele Camerei Deputaților.

Tema principală a dezbaterii a constituit-o evoluția parcursă de România în domeniul respectării și promovării drepturilor copilului, precum și identificarea de soluții la provocările cu care încă ne confruntăm. Dezbaterea a subliniat importanța investiției în copii ca o prioritate în ansamblul drepturilor omului, precum și ca o garanție de creștere inteligentă, inclusivă și sustenabilă, așa cum este ea definită de Uniunea Europeană.

Cred ca a venit momentul ca toate politicile ce vizează educaţia, sănătatea şi serviciile sociale să fie integrate, cu atât mai mult cu cât în contextul socio-economic actual se impune să ierarhizăm priorităţile şi sa ne coordonăm eforturile astfel încât drepturile copilului să fie respectate”, a declarat Mariana Câmpeanu, Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

Gala de Informare și Strângere de Fonduri s-a bucurat de prezența Premierului României, Victor Ponta, a Președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a Reprezentantului UNICEF în România, Sandie Blanchet, a Ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu, a Ministrului Educației, Remus Pricopie, a Ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a Ministrului Tineretului și Sportului, Nicolae Bănicioiu,  precum și a altor reprezentanţi ai Guvernului și Parlamentului României, ai mediului diplomatic și de afaceri, personalități publice, artiști și jurnalişti, care doresc să susțină proiectele UNICEF în beneficiul copiilor vulnerabili. Gala a fost prezentată de Andreea Marin, Ambasador al Bunăvoinței pentru UNICEF România.

Protecţia şi promovarea drepturilor copilului reprezintă cea mai valoroasă investiție pe care o țară o poate face pe termen lung. Odată cu sfârşitul crizei economice în România, avem ocazia să suprimăm impactul negativ al crizei şi să demonstrăm că împreună – Guvern, Parlament, organizații internaționale și societate civilă – putem îmbunătăţi în mod concret viaţa celor patru milioane de copii şi a familiilor lor acum, pentru viitorul ţării”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.

UNICEF lucrează împreună cu autorități centrale și locale, ONG-uri și alți parteneri pentru a dezvolta și implementa modele eficiente inclusiv din punct de vedere al costurilor pentru a preveni violența, pentru a îmbunătăți cadrul legal și pentru a influența normele sociale. Cei peste 100.000 de dolari strânși în urma Galei, vor susține eforturile UNICEF ca fiecare comunitate din România să aibă un asistent social, un asistent medical și o școală prietenoasă care să identifice cât mai repede cazurile de violență împotriva copiilor și să ofere sprijin.

În cadrul discursului de la Gală, Premierul Victor Ponta a subliniat faptul că o prioritate a Guvernului sunt copiii. Primul ministru a anunțat, de asemenea, că Guvernul României și UNICEF vor organiza în anul 2014 o Conferință Europeană la Nivel Înalt pe tema investiției în copii ca o modalitate de rupere a cercului dezavantajelor.

În cadrul Galei, invitații s-au bucurat de un recital extraordinar oferit de binecunoscuta mezzo soprană Ruxandra Donose și de Sergiu Tuhuțiu, un pianist renumit la nivel internațional. “O viață frumoasă este cea mai desăvârșită operă de artă, iar arta și muzica înfrumusețează viața. Am fost cu tot sufletul la evenimentul UNICEF, punând muzica și arta mea în slujba vieții frumoase a copiilor. Violența împotriva copiilor este inacceptabilă, orice gest pentru a opri acest fenomen dramatic este important!”, a declarat Ruxandra Donose.

Un moment special al serii a fost și Licitaţia de Păpuşi, la care Premierul a achiziționat păpușa Nora pentru fiica sa Irina.

Academica, E.ON, Enel, Enel Green Power, Rompetrol au fost partenerii principali ai Galei, cărora li s-au alaturat Eximbank, Fundația Vodafone România, RCS & RDS, Selgros Cash & Carry și Raiffeisen BANK ce au răspuns pozitiv apelului nostru de combatere a violenței împotriva copiilor. Mulțumim pentru sprijin 360 REVOLUTION care ne-au asigurat suportul tehnic pentru a avea un eveniment reușit, Molecule F și Cvartetului Anima.


Despre UNICEF România

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează  împreună cu Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.  UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţiilor, fundaţiilor şi a guvernelor.

Articol din: 22 November 2013

Citeşte în continuare