Să fim uniţi pentru copii!

Inapoi

În întreaga lume, milioane de copii sunt supuşi actelor de violenţă, exploatării şi abuzului. Acest lucru se întâmplă chiar în clipa de faţă, în timp ce dumneavoastră citiţi acest articol.

Copiii sunt trimişi la muncă, sunt traficaţi, expuşi conflictelor armate, mutilaţi în numele tradiţiilor comunităţii sau abuzaţi din punct de vedere sexual. Dreptul copiilor de a creşte şi de a se dezvolta într-un mediu sigur le este neagat/refuzat. Şi, dacă nu se iau măsuri, milioane de alţi copii vor avea aceeaşi soartă.

Dacă minorii nu sunt protejaţi împotriva violenţei, exploatării şi abuzului, orice eforturi realizate pentru a le îmbunătăţi sănătatea şi educaţia devin inutile. Protecţia copilului – însemnând prevenirea şi eliminarea aspectelor care pun în pericol copiii şi asigurarea unui mediu sigur în care să crească – reprezintă în consecinţă prioritatea numărul unu în lupta purtată de UNICEF pentru a oferi copiilor o viaţă mai bună.

Violenţa, exploatarea şi abuzul afectează copiii din orice ţară de pe planetă. În România, peste 100.000 de copii beneficiază de măsuri preventive sau de protecţie potrivit ultimelor date, mulţi dintre aceştia fiind copii cu nevoi speciale. Sute de mii de copii din ţară – aproximativ jumătate dintre ei cu vârste sub 10 ani – au unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate, lăsându-i vulnerabili în faţa pericolelor de tot genul.

În timp ce efectele crizei economice continuă să afecteze România, tot mai mulţi copii se confruntă cu perspectiva unei vieţi trăite în sărăcie. Există în continuare zone în care privaţiunile sunt puternic înrădăcinate, cu predilecţie la sate şi în comunităţile rome. În aceste comunităţi, încă se mai practică în unele cazuri căsătoria timpurie. Abandonul copilului rămâne o problemă căreia trebuie să i se acorde în continuare multă atenţie.

UNICEF lucrează alături de guvern şi de ONG-uri pentru a îmbunătăţi protecţia copilului, însă mai sunt multe de făcut. Asistenţii sociali români sunt în număr relativ scăzut, de obicei sunt supraaglomeraţi, prost plătiţi şi adesea slab pregătiţi. Bugetele dedicate protecţiei copilului sunt limitate. Acest număr al buletinului informativ analizează în profunzime starea sistemului de protecţie a copilului din România şi pledează pentru o abordare centrată mai mult pe prevenire prin care să se asigure că fiecare copil se bucură de dreptul său la o copilărie lipsită de pericole.

 

Edmond McLoughney,

Reprezentantul UNICEF în România

Articol din: 17 April 2012

Citeşte în continuare