Haiti, după şase luni: ridicând din ruine o ţară mai puternică

Inapoi

La şase luni de la cutremurul devastator de 7 grade magnitudine care a provocat şi mai multă suferinţă în Haiti, subiectul a ieşit de mult de pe radarul presei, fiind înlocuit cu dezastre mai recente, cum ar fi inundaţiile din Pakistan.

Dar, cu toate că drama clădirilor prăbuşite şi a pericolelor imediate de izbucnire a unor epidemii au scăzut în intensitate, iar privirea lumii este îndreptată acum spre o altă direcţie, viaţa în Haiti este departe de a fi revenit la normal. Şi având în vedere dificultăţile cu care se confruntă statul din Caraibe înainte de seism, chiar şi acea ‘stare de normalitate’ nu reprezenta nici pe departe un mediu adecvat pentru copiii din Haiti, însumând aproape jumătate din populaţia ţării.

UNICEF, una dintre principalele agenţii umanitare implicate în operaţiunile de după cutremur, a realizat un raport de progres cu ocazia împlinirii a şase luni de la cutremur. Documentul prezintă nu doar realizările de până acum, ci şi nevoile stringente identificate pe măsură ce Haiti depune eforturi să devină o ţară demnă pentru copii.

Este o mare provocare. Ca întotdeauna, adevărata amploare a suferinţelor este cel mai edificator exemplificată prin poveştile personale ale supravieţuitorilor şi victimelor. Ajunge însă să aruncăm o privire numai asupra cifrelor, care sunt şocante. Aproximativ 220.000 de vieţi pierdute. 1,6 milioane de persoane strămutate (echivalentul populaţiei din Manhattan), din care jumătate se estimează că sunt copii. 300.000 de răniţi, 4.000 de persoane şi-au pierdut o mână sau un picior. Milioane de privitori, mişcaţi de imaginea catastrofei umanitare ce se derula pe micile lor ecrane, pe calculator sau în ziare, au contribuit la eforturile de ajutorare.

Vestea bună este că, după jumătate de an, nu s-a înregistrat o creştere a ratei de subnutriţie şi nici epidemii majore. Însă, Haiti nu a ieşit complet din pericol. Lansarea raportului coincide cu începutul în Haiti a sezonului de uragane, deseori devastatoare, care ameninţă să anuleze multe din realizările fragile. În 2008, peste 800.000 de persoane au fost afectate de uragane şi furtuni tropicale. În plus, se estimează că peste 100.000 de persoane din 84 de locaţii evaluate din capitala Port-au-Prince sunt vulnerabile la pericolele reprezentate de ploi, cum ar fi inundaţii sau alunecări de teren. La ora actuală, doar 7.000 dintre ei au fost evacuaţi spre zone mai sigure.

 

© UNICEF/ /Ramoneda
Fete primind rechizite oferite de UNICEF într-o sală de curs temporară realizată într-un parc

Mai există şi alte riscuri. Locuinţele improvizate care îi adăpostesc pe cei ce şi-au pierdut casele în timpul cutremurului ar putea, dacă nu sunt demolate, să se transforme în noi ghetouri urbane. În aceste locuri, 145 de persoane în medie folosesc la comun o latrină, ceea ce reprezintă un pericol pentru sănătate şi salubritate. Se estimează că jumătate de milion din copiii ţării sunt extrem de vulnerabili şi au nevoie de asistenţă în domeniul protecţiei copilului.

În plus, rămân valabile bineînţeles problemele care existau şi înainte. Copiii şi femeile din Haiti trăiesc şi azi în condiţii inacceptabile, fără suficientă apă sau acces la salubritate adecvată. Copiii sub cinci ani sunt în continuare expuşi la boli ce pot fi prevenite prin vaccinare, iar copiii mai mari nu merg la şcoală şi sunt vulnerabili la violenţă fizică şi sexuală, exploatare şi trafic de minori. Tinerii şi adolescenţii nu se pot bucura de oportunităţile considerate absolut normale de către tinerii din alte părţi ale lumii.

Însă provocările nu trebuie să umbrească progresele semnificative înregistrate graţie eforturilor comune ale guvernului din Haiti, ONU, comunităţii internaţionale şi ale populaţiei din Haiti. Efortul comun fără precedent depus de agenţiile umanitare, finanţat cu generozitate de oameni din lumea întreagă, a obţinut deja rezultate tangibile.

În momentul de faţă, 330.000 de persoane au acces la apă potabilă în fiecare zi şi peste 275.000 de copii au fost imunizaţi împotriva celor mai importante boli ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii între nouă luni şi şapte ani sunt vaccinaţi împotriva unor boli ce pot provoca moartea şi primesc suplimente de vitamina A, în cadrul unei campanii extinse de imunizare.

În ce priveşte nutriţia, 126 de programe ambulatorii de nutriţie terapeutică şi 28 de centre de stabilizare oferă asistenţă vitală copiilor subnutriţi, în comparaţie cu doar 8 centre de tratare a subnutriţiei acute ce funcţionau în urmă cu trei luni.

În timp ce se acoperă nevoile imediate, atenţia este îndreptată spre obiective pe termen lung, cum este educaţia. Raportul de şase luni arată că 185.000 de copii au primit materiale educative de bază şi 1.297 de corturi au fost instalate care servesc ca spaţii pentru şcoli pentru 155.000 de elevi. Acest lucru marchează un progres semnificativ faţă de acum trei luni, când UNICEF tocmai livra primele 200.000 din cele 720.000 de ghiozdane cu rechizite. La acel moment, 900 de şcoli-cort de care beneficiază peste 90.000 de copii fuseseră instalate împreună cu Salvaţi Copiii.

© UNICEF/ Markisz
Fotbalistul Lionel Messi, Ambasador al Bunăvoinţei pentru UNICEF, în vizită la copiii din Haiti

Spaţiile pentru copii oferite de UNICEF au ajuns la un număr de 225, bucurându-se de ele 62.800 de copii (faţă de 80 de astfel de spaţii acoperind nevoile a 55.000 de copii la trei luni după cutremur). Între timp, agenţia continuă să coordoneze comisiile pe Nutriţie, Educaţie (împreună cu Alianţa Salvaţi Copiii), Apă, Salubritate şi Igienă, şi subcomisia pe Protecţia Copilului. Alături de Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA), UNICEF coordonează Grupul de Lucru din domeniul Violenţei împotriva Femeii şi conduce împreună cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie Grupul de Suport Psihosocial şi de Sănătate Mentală.

UNICEF îşi continuă acţiunile în regiunea afectată, pentru a depăşi provocările unice prezentate într-o ţară în care întreaga administraţie s-a prăbuşit după dezastru. În mod cert, Haiti are un drum lung de parcurs. Dar colaborarea cu agenţiile, publicul şi organizaţiile active în teren, dublată de bunăvoinţa şi generozitatea oamenilor din lumea întreagă, dă speranţa că schimbările treptate, realizate lună de lună, pot contribui la construirea unui Haiti mai puternic şi a unei ţări cu adevărat demne pentru copii.

La momentul publicării acestui buletin informativ, în Haiti, a izbucnit o epidemie de holeră, fiind confirmate peste 3.000 de cazuri.

Articol din: 17 April 2012

Citeşte în continuare