Cu gândul la un viitor mai bun, Florin se întoarce la şcoală

Inapoi

Asemenea multor adolescenţi, Florin Constantin poartă un tricou de fotbal. Cu toate acestea, nu atât sportul, cât lectura este pasiunea acestui băiat de 16 ani.

Nu îi place să facă treabă prin casă sau să muncească, în schimb vrea să studieze. Poate sta o zi întreagă cu o carte în mână,” spune mama lui Florin, Anişoara.

Însă Florin a întrerupt şcoala în momentul în care a mers în Spania pentru a avea grijă de nepoţelul său. După doi ani în care nu a fost inclus în sistemul de învăţământ de acasă, Florin ar fi putut foarte uşor să abandoneze şcoala pentru totdeauna şi să rămână în Spania, alături de miile de compatrioţi atraşi în Peninsula Iberică de promisiunea unor salarii mai mari.

Dar, cu sprijin din partea parinţilor şi a UNICEF, Florin a luat decizia grea de a reveni în România şi de a-şi termina studiile. “Le-am spus [părinţilor mei] că vreau să mă întorc acasă. Trebuie să învăţ o meserie ca să îi pot învăţa la rândul meu pe alţi copii aşa cum fac profesorii noştri cu noi.”

Mândră ca orice mamă, Anişoara mărturiseşte: “Am avut întotdeauna mari aşteptări de la el. Nu vreau să îi spun ce ar trebui să se facă; trebuie doar să înveţe, să înveţe pentru el. Poate avea orice meserie va alege el. Nu vreau să se descurce la fel de greu ca noi…“.

Viaţa reprezintă într-adevăr o luptă pentru familie. Florin locuieşte cu Anişoara şi cu tatăl său, Gigi, într-o casă dărăpănată, ca multe altele din oraşele şi satele româneşti. Locuinţa are nevoie de reparaţii, iar spaţiul pentru facut teme este aproape inexistent.

Părinţii lui lucrează cu jumătate de normă într-un centru de colectare a deşeurilor. Cu siguranţă viaţa le-ar fi mai uşoară din punct de vedere financiar dacă Florin şi-ar găsi de lucru. Dar acesta este un sacrificiu pe care familia este pregătită să îl facă pentru viitorul fiului lor.

Sperăm că vom reuşi să îl susţinem pe Florin pe perioada liceului şi, dacă îşi doreşte, îl vom ajuta să facă şi facultate,” afirmă Anişoara. “Dacă învaţă bine şi obţine o bursă, îl vom ajuta. Ne vom descurca cumva …”.

Cu sprijin din partea părinţilor şi a UNICEF, Florin învaţă pentru a avea un viitor mai bun. Stând pe pat seara, citeşte despre lume în manualul său de geografie. Educaţia îi poate aduce lumea la picioare.

Sunt mii de baieţi şi fete, în România şi în lume, care au abandonat şcoala, ale căror speranţe se pierd în lupta crâncenă pentru supravieţuire. Beneficiind de ajutor pentru a-şi continua studiile, ei ar putea deveni viitorii medici, profesori, lideri – generaţia de mâine care să conducă România în drumul ei de la comunism spre democraţie. Însă, în lipsa unei educaţii, îşi vor dedica viaţa unui trai plin de neajunsuri.

Florin pare să surprindă cel mai bine importanţa educaţiei pentru tinerii din România. “Trebuie să merg la şcoală pentru a fi cineva.”

Articol din: 17 Aprilie 2012

Citeşte în continuare