Teledonul „Haiti – Copiii haosului”

Inapoi

Deşi cele două ţări se află la peste zece mii de kilometri depărtare, românii şi-au deschis inima şi au donat pentru oamenii afectaţi de cutremur din Haiti, în cadrul unui teledon organizat de UNICEF şi postul Realitatea TV. Evenimentul, susţinut de personalităţi din viaţa politică, show-business, din lumea afacerilor şi cea a sportului, a reuşit să strângă peste 750.000 de dolari, pe care UNICEF îi va folosi pentru a asigura hrană, adăpost şi protecţie copiilor din Haiti după devastatorul cutremur din ianuarie.

Donaţiile românilor vor susţine eforturile depuse de UNICEF pentru a găsi copiii dispăruţi, pentru a le oferi un adăpost sigur şi a-i readuce aproape de familia lor, dar şi pentru a asigura apă potabilă unui număr de aproximativ un milion de persoane şi pentru a imuniza jumătate de milion de copii împotriva unor boli transmisibile.

Teledonul “Haiti – Copiii haosului” a avut loc pe 24 ianuarie. Evenimentul a marcat debutul unei campanii de o lună lansate de Realitatea TV şi UNICEF, numită “Apocalipsa după cutremur”, în cadrul căreia Cristian Zărescu şi Radu Diaconescu, singurii jurnalişti români trimişi în Haiti, au transmis informaţii de ultimă oră de la faţa locului. Pe parcursul întregii perioade, publicul a putut dona prin apel telefonic, SMS sau prin donaţii depuse direct la bancă. Romtelecom, Orange, Vodafone, Cosmote, Teleperformance şi BRD – Groupe Société Générale au jucat un rol esenţial în facilitarea contribuţiilor oferite de public. Aproape trei sferturi din suma adunată a venit din partea telespectatorilor.

Personalităţile publice şi companiile au fost printre primele care au donat, după ce gazda Mihai Tatulici a dat tonul cu propria sa donaţie. Preşedintele Traian Băsescu şi miniştrii Adriean Videanu şi Gabriel Oprea au donat fiecare salariul lor pe o lună. Companii donatoare precum Fundaţia Valvis, BCR, Societatea Vest6, Blue Air, Petrom, Şcoala Internaţională Bucureşti şi Şcoala Spectrum, Fundaţia Vodafone, ING Group, La Fântâna, Enel şi Intesa Sanpaolo Bank România au contribuit fiecare cu donaţii. Camelia Şucu, Paulina şi Costel Căşuneanu, Mircea Toader, Gabriela Anghelache, Honorius Prigoană şi Marcel Pavel au donat la rândul lor. Numeroase celebrităţi au preluat apelurile telespectatorilor generoşi, inclusiv Ambasadorul Bunăvoinţei pentru UNICEF România, Andreea Marin Bănică.

Pe lângă evenimentul principal, a fost organizat şi un concert de caritate la Sala Palatului, la iniţiativa primarului general al capitalei Sorin Oprescu, iar Muzeul Naţional George Enescu a fost gazda unui concert de muzică clasică susţinut de violonistul Gabriel Croitoru. Şi Amway România a făcut donaţii în cadrul unui eveniment al companiei.

Edmond McLoughney, reprezentantul UNICEF în România, a accentuat esenţa acestui eveniment special. “Răspunsul românilor la apelul nostru pentru Haiti a fost impresionant, iar donaţiile vor ajuta să redăm o şansă copiilor din această ţară. Doresc să mulţumesc pe această cale tuturor donatorilor. În orice situaţie de urgenţă, copiii sunt cei mai vulnerabili. Stă în puterea noastră să ajutăm cât mai mulţi copii, a căror viaţă era grea oricum, să supravieţuiască acestui cutremur devastator. Va fi nevoie de eforturi susţinute pentru a reconstrui această ţară care era considerată o prioritate în ce priveşte asistenţa umanitară şi înainte de cutremur,” a declarat el.

Articol din: 17 Aprilie 2012

Citeşte în continuare