Să fim uniţi pentru copii!

Inapoi

Într-o perioadă în care toată atenţia este îndreptată asupra crizei financiare şi economice, există o altă criză care trece aproape neobservată. Respectiv, criza din educaţie. Aceasta ţine în principal de două aspecte: în primul rând, declinul calităţii sistemului de învăţământ, iar în al doilea rând, scăderea ratei de frecvenţă şcolară, altfel spus abandonul şcolar. Acest număr al buletinului informativ prezintă problema abandonului şcolar din România.

În vremurile noastre, este greu de imaginat că în România mai există copii care nu merg la şcoală. Dar, din păcate, acest lucru este o realitate, iar criza economică adânceşte şi mai mult fenomenul. Probabil celor ce citesc acest buletin le vine greu să îşi închipuie cum este să treci prin viaţă abia ştiind să scrii sau să citeşti sau poate nici atât. Puneţi-vă în locul unei astfel de persoane pentru o clipă. Astfel, puteţi înţelege mai bine cum se poate împotmoli drumul care duce spre oportunităţi. Nu ai nicio şansă de a găsi un loc de muncă decent, te afli în imposibilatea de a face faţă cerinţelor cotidiene ale unei vieţi moderne, cum ar fi completarea unui formular, deschiderea unui cont bancar, formularea unei cereri pentru un loc de muncă sau pentru obţinerea ajutorului social sau chiar a carnetului de şofer. Educaţia oferă cheia care deschide porţi în viaţă, dar nu ai cum să obţii această cheie în lipsa unor noţiuni elementare. Poarta rămâne închisă pentru totdeauna.

Lipsa educaţiei face ca o persoană să nu deţină cunoştinţele necesare pentru a se putea elibera din cămaşa de forţă a sărăciei. Acea persoană este exclusă din societate, ceea ce înseamnă “excludere socială”. Opusul este “incluziunea socială” şi nimic nu deschide drumul spre incluziune socială mai mult decât o educaţie decentă. Aceasta nivelează terenul. Acordă şansa de a concura, şansa de a obţine un loc de muncă decent, şansa de a se bucura de o stimă de sine mai ridicată, şansa de a se dezvolta la potenţialul său maxim.

În plus, educaţia este un drept fundamental al omului. În această ediţie ne aplecăm asupra situaţiei acestui drept fundamental în România din perspectiva abandonului şcolar. Buletinul prezintă situaţia acelor copii care sunt condamnaţi la o viaţă de excludere dacă nu se întorc la şcoală. Îşi îndreaptă atenţia asupra cauzelor acestui fenomen, dar şi asupra soluţiilor. Trage un semnal de alarmă. Încearcă să ne trezească pe toţi la realitate pentru a face ceva înainte ca lucrurile să degenereze şi mai mult.

UNICEF desfăşoară în prezent o campanie de sensibilizare şi de strângere de fonduri privind abandonul şcolar. Dorim să folosim banii adunaţi pentru a mobiliza acţiuni la nivel local, pentru a recurge la orice mijloace posibile în vederea găsirii unei soluţii la problema abandonului şcolar înainte de a fi prea târziu pentru unii copii. Obiectivul nostru este ca educaţia de bază să fie în centrul eforturilor de incluziune socială şi al celor de a garanta dreptate şi şanse egale tuturor.

Edmond McLoughney
Reprezentant UNICEF în România

Articol din: 17 Aprilie 2012

Citeşte în continuare