Să fim uniţi pentru copii!

Inapoi

Vă urez bun venit la Ediţia Specială a buletinului nostru informativ. Conform Convenţiei cu privire la Drepturile Copilului (CDC), copiii au dreptul de a fi consultaţi în legătură cu orice aspect ce le afectează viaţa (Articolul 12).

Fără îndoială, trebuie ţinut cont de vârsta şi de gradul de maturitate al copilului. Şi totuşi, promovarea unei culturi în care familiile, comunităţile şi societatea per ansamblu îi ascultă pe copii şi ia în serios opiniile acestora reprezintă una dintre marile provocări în ceea ce priveşte adoptarea CDC în viaţa de zi cu zi. Ideea tradiţionalistă potrivit căreia “copiii trebuie văzuţi, nu auziţi” tinde să predomine de cele mai multe ori. Dar ce se poate face pentru a crea o cultură în care “copiii trebuie văzuţi ŞI auziţi” în rândul adulţilor?

Bineînţeles, familia joacă cel mai important rol. Părinţii au responsabilitatea de a-şi încuraja copiii să se exprime. Iar adulţii au obligaţia de a asculta. Ultimul nostru buletin informativ a vorbit despre uriaşa contribuţie a educaţiei parentale la dezvoltarea şi bunăstarea copilului. Toate suporturile de curs pe educaţie parentală accentuează importanţa ascultării. Este un drept fundamental al copilului care însă îmbogăţeşte şi relaţia dintre părinte şi copil, stimulează copilul şi îi dezvoltă stima de sine, toate acestea fiind ingrediente care permit dezvoltarea copilului la potenţialul său maxim.

Şcolile şi profesorii deţin la rândul lor un rol cheie. Crearea unui mediu educaţional ce ţine cont de opiniile elevului face procesul educativ mai productiv, gratificant şi plăcut pentru copil şi pentru profesor deopotrivă. Bineînţeles, dreptul copilului la o opinie nu înseamnă că adultul trebuie neapărat să o şi aprobe. Evident că nu. Opinia copilului cu privire la ora de culcare va fi de multe ori alta decât cea a părintelui, de exemplu, dar dialogul şi explicaţiile primite dau copilului posibilitatea şi capacitatea de a înţelege de ce trebuie luată o decizie în defavoarea alteia – un aspect important al maturizării.

Acest număr al buletinului informativ este dedicat participării copilului ca un mod de a marca 20 de ani de la adoptarea Convenţiei cu privire la Drepturile Copilului de către Adunarea Generală a ONU în 1989. Ne-am gândit ca ar fi indicat să rugăm copiii români să îşi exprime opiniile în legătură cu drepturile lor şi cu modul în care sunt respectate acestea. Paginile ce urmează prezintă o selecţie a acestor opinii primite din diferite părţi ale ţării şi din diferite etnii. După părerea mea, acestea exprimă situaţia copiilor cu o elocvenţă şi o putere extraordinară. Întrebarea ce se ridică este: cum vor răspunde adulţii?

Aş dori să mulţumesc ONG-ului Agenda 21 pentru sprijinul acordat în facilitarea şi organizarea părerilor copiilor. Trebuie menţionat că un sondaj Eurobarometru din 2008 a arătat că 85% dintre copiii români cu vârste între 15-18 ani îşi cunosc drepturile – cel mai ridicat procent din UE. Această constatare vine ca o încurajare pentru munca depusă de toţi cei ce se implică atât de activ în promovarea drepturilor copilului la nivel naţional.

În final, acest număr se încheie cu ultimele noutăţi privind activităţile de strângere de fonduri, cum sunt parteneriatele cu BRD, Loteria Naţională Română şi Amway.

Edmond McLoughney
Reprezentant UNICEF România

Articol din: 17 Aprilie 2012

Citeşte în continuare