Investiţii eficiente în dezvoltarea timpurie a copilului

Inapoi

Peste 300 de profesionişti, cercetători, decidenţi şi reprezentanţi ai ONG-urilor din domeniul dezvoltării timpurii a copilului, din peste 70 de state europene şi ale lumii, s-au reunit la Bucureşti, între 14-17 octombrie 2009, la conferinţa internaţională "Investiţii eficiente în dezvoltarea timpurie a copilului."

Conferinţa a fost găzduită de Asociaţia Internaţională Step by Step (ISSA) împreună cu Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională din România, sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, Traian Băsescu. Evenimentul a fost organizat în parteneriat şi cu sprijinul Institutului pentru o Societate Deschisă, dar şi cu sprijin tehnic din partea UNICEF ECE/CSI, UNICEF România şi a Ministerului Român al Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

Pornind de la poziţia tot mai importantă ocupată de educaţia şi îngrijirea timpurie pe agenda politicilor europene, evenimentul a pus accent pe integrarea cercetării în practică, asimilând ultimele descoperiri importante din domeniul neuroştiinţei, psihologiei dezvoltării, economiei şi educaţiei. De asemenea, a subliniat legăturile existente între dezvoltarea timpurie şi economie dintr-o perspectivă pe termen scurt şi lung, analizând investiţiile actuale şi impactul acestora asupra copiilor mici şi a familiilor lor.

În deschiderea conferinţei a fost organizată o masă rotundă cu tema “Investiţii în dezvoltarea timpurie a copilului: cel mai eficient mod de a utiliza resursele unei naţiuni”. Evenimentul a avut loc pe 14 octombrie 2009 şi a reunit reprezentanţi ai organismelor decizionale de nivel înalt şi ai organizaţiilor societăţii civile din: Azerbaijan, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Republica Cehă, Kirghistan, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Serbia şi Turkmenistan. Masa rotundă a fost găzduită de Ministerul Român al Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi de Asociaţia Internaţională Step by Step (ISSA), în parteneriat cu UNICEF, Institutul pentru o Societate Deschisă, Grupul Consultativ de Îngrijire şi Dezvoltare Timpurie şi Centrul Român Step by Step pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională.

Masa rotundă şi-a propus să informeze şi să ofere un sprijin factorilor de decizie prin examinarea argumentelor în favoarea investiţiilor realizate în servicii de dezvoltare timpurie de calitate pentru toţi copiii mici. Participanţii au dat exemple de investiţii reuşite în servicii integrate de dezvoltare timpurie şi de parteneriate public-privat, care au ajutat statele să îşi extindă şi să îşi perfecţioneze serviciile. În plus, s-a vorbit şi despre soluţii pentru reducerea efectelor negative ale actualei crize financiare globale asupra serviciilor adresate copiilor. În final, participanţii la masa rotundă au formulat recomandări în favoarea creşterii investiţiilor în servicii de îngrijire şi educaţie timpurie accesibile, echitabile şi de calitate superioară.

Articol din: 17 Aprilie 2012

Citeşte în continuare