Sa fim uniţi pentru copii!

Inapoi

Reprezentantul UNICEF în România, Edmond McLoughney, prezintă acest număr al buletinului informativ Uniţi pentru copii, fiind de părere că pentru a fi un bun părinte nu ajunge să te bazezi doar pe instinct şi pe obiceiuri învechite.

Noi suntem deseori întrebaţi de ce promovăm educaţia parentală. “A fi părinte este ceva natural, vine de la sine”, iată un comentariu pe care l-am auzit de foarte multe ori. Într-adevăr, este firesc ca părinţii să aibă grijă de copiii lor, dar majoritatea dintre ei s-ar descurca probabil şi mai bine dacă ar beneficia de spijin şi sfaturi adecvate.

Ajutorul vine în general din partea bunicilor – “dă-i copilului să mănânce asta, vezi să îi fie suficient de cald, nu-l scoate afară în frig”. Astfel de instrucţiuni şi altele asemănătoare sunt deseori date de proaspeţii bunici. De obicei, aceste sfaturi sunt destul de bune – chiar dacă adesea sunt de la sine înţelese, dar uneori nu fac decât să repete unele practici neadecvate. De exemplu, mulţi bunici îndeamnă părinţii să introducă alimente şi băuturi suplimentare în alimentaţia sugarului contrar descoperirilor ştiinţifice potrivit cărora alăptarea exclusivă oferă hrana ideală pentru copil până în 6 luni. Pe măsură ce copilul creşte, bunicii dau tot mai puţine sfaturi iar părinţii le urmează tot mai rar, pe măsură ce capătă mai multă încredere în ei înşişi. Dar fiecare părinte are în continuare nevoie de sfaturi şi de sprijin pentru a putea dobândi cunoştinţele şi abilităţile esenţiale prin care să asigure cea mai bună educaţie copilului său, să îl ajute să fie sănătos şi fericit şi să se dezvolte la potenţialul său maxim. Rezultatele nenumăratelor studii realizate în lumea întreagă arată că un copil ai cărui părinţi au frecventat cursuri de educaţie parentală se descurcă mai bine la şcoală, acasă şi în viaţă.

S-au adus argumente clare în favoarea programelor de educaţie parentală şi niciun părinte nu trebuie să se simtă ruşinat că ia parte la un astfel de curs. Trebuie să facem şcoala de şoferi şi să dăm examen pentru a obţine carnetul înainte de a conduce maşina. De ce să nu urmăm o şcoală a părinţilor şi să obţinem un “carnet de părinte” înainte de a avea un copil? Sau chiar să urmăm un astfel de curs în orice moment al copilăriei copiilor noştri, adică până când aceştia împlinesc 18 ani? A fi părinte de adolescent poate fi o provocare la fel de mare ca şi creşterea unui copil de 5 ani, după cum constată orice părinte. În consecinţă, sfaturile, îndrumarea şi sprijinul sunt binevenite oricând, iar cursurile pentru părinţi sunt concepute pe măsură: în mod normal, sunt disponibile module de curs pentru vârstele: 0 – 3 ani, 3 – 6 ani, 6 – 10 ani şi adolescenţi. Cu ajutorul mass-media, UNICEF transmite mesaje cheie părinţilor prin programe radio şi TV astfel încât aceştia nu trebuie neapărat să fie prezenţi în sala de curs. UNICEF colaborează de asemenea cu autorităţile din domeniul învăţământului pentru a crea “Şcoala viitorilor părinţi” unde adolescenţii pot învăţa despre responsabilităţile, provocările şi competenţele necesare pentru a fi un bun părinte în viitor.

Aptitudinile profesioniştilor în realizarea unor programe de educaţie parentală de calitate se dezvoltă constant. ONG-uri precum Fundaţia Copiii Noştri, Holt şi Step by Step sunt printre primele care au adoptat această abordare. Şi mai important este faptul că organismele guvernamentale îşi dezvoltă la rândul lor capacitatea de a implementa astfel de programe. Se caută permanent noi modalităţi şi mijloace prin care să se ofere părinţilor mai multe oportunităţi de a obţine cunoştinţele şi competenţele necesare pentru a asigura dezvoltarea optimă a copiilor lor. Aceasta reprezintă un drept al copilului şi pune bazele unui viitor mai bun pentru fiecare individ, familie, comunitate şi naţiune.

Acest număr cuprinde şi un raport privind succesul teledonului organizat împreună cu TVR la 1 Iunie care a avut scopul de a sensibiliza publicul şi a strânge fonduri pentru programe de educaţie parentală. Teledonul a fost o piatră de temelie importantă în ceea ce priveşte înrădăcinarea noţiunii de “părinţi mai buni” în conştiinţa poporului român. Dorim să mulţumim tuturor celor care au contribuit la acest succes.

Edmond McLoughney
Reprezentant UNICEF România

Articol din: 17 Aprilie 2012

Citeşte în continuare