UNICEF România în acţiune

Inapoi

Inundaţiile - catastrofa naturală care loveşte România aproape în fiecare vară - s-au întors la finele lunii iulie, lăsând pagube şi suferinţă în urma lor.

Intervenţie de urgenţă pentru victimele inundaţiilor din vară.

Aşa cum s-a întâmplat de multe ori în trecut, cele mai afectate au fost judeţele din nord-estul ţării, Bacău, Botoşani, Iaşi, Maramureş, Neamţ şi Suceava, unele dintre acestea afându-se la graniţa de nord a României cu Ucraina, la rândul ei serios afectată.

Statisticile nu reflectă în întregime suferinţa provocată de dezastru.Totuşi, potrivit acestora, cinci persoane şi-au pierdut viaţa în timpul inundaţiilor, printre aceştia aflându-se şi o mamă de 30 de ani cu fiul ei şi un tânăr care a pierit în urma unei alunecări de teren după ce se refugiase într-o casă, în Maramureş. Peste 27.000 de oameni au fost evacuaţi temporar din casele lor; 100 de sate au rămas fără curent electric, şi aproximativ 6.000 de case au fost afectate şi au avut nevoie de lucrări de reconstrucţie, consolidare sau reparaţii.

În timpul inundaţiilor, Preşedintele României Traian Băsescu a avertizat că s-ar putea produce un dezastru ecologic dacă deversarea lacurilor de decantare ce conţin deşeuri miniere, posibil letale, nu va fi împiedicată. Deşi acest risc a fost eliminat, peste 1.000 de kilometri de drum au fost distruşi şi 55.000 de hectare de pământ agricol au fost afectate.

Imediat după teledonul organizat de Realitatea TV şi UNICEF, Reprezentantul UNICEF în România, Edmond McLoughney, şi Voica Pop, Coordonator Program Protecţia Copilului şi Sănătate UNICEF, au fost invitaţi să se alăture Ministrului de Interne, Cristian David într-o călătorie cu elicopterul pentru a evalua zonele inundate – în special judeţele cele mai afectate, şi anume Botoşani şi Suceava – în vederea examinării situaţiei, dar şi pentru a se întâlni cu autorităţile locale şi victimele inundaţiilor.

Deoarece guvernul şi alţi donatori şi-au asumat responsabilitatea furnizării de alimente, saltele şi adăpost temporar, UNICEF a decis să se concentreze pe nevoile specifice copiilor, care se aflau încă în vacanţă.

Sâmbătă, 9 august, la doar trei zile după vizita de monitorizare, UNICEF a demarat primul din cele patru transporturi cu ajutoare de urgenţă pentru copiii din zonele afectate de dezastru. Inundaţiile le-au luat agoniseala de o viaţă, mulţi dintre ei au fost alungaţi din case de ape, ajungând într-un adăpost temporar. Imediat după ce echipa UNICEF împreună cu voluntari UN şi de la Orange au reuşit să facă peste 1.000 de pachete cu ajutoare de urgenţă, precum produse de igienă personală, haine, încălţăminte şi jucării, acestea au fost distribuite în cel mai afectate comunităţi. Primele sate care au primit astfel de pachete au fost Săuceşti, Buhoci, Tamaşi şi LeteaVeche din judeţul Bacău şi Tămăşeni din judeţul Neamţ. Echipe de jandarmi de la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative au ajutat şi ele la distribuirea ajutoarelor, aşa cum au făcut-o pe arcursulîntregii campanii umanitare.

Articol din: 17 April 2012

Citeşte în continuare