Introducere

Inapoi

Vă salut şi vă urez bun venit la acest nou număr al buletinului informativ al UNICEF România, Uniţi pentru copii.

Să fim uniţi pentru copii!

Numarul curent va informează donatorii şi partenerii despre problemele majore cu care se confruntă copiii din România şi despre acţiunile întreprinse de UNICEF şi partenerii săi pentru apărarea şi promovarea drepturilor copilului.

Tema centrală a acestui număr este dezvoltarea timpurie a copilului (DTC) şi dovada incontestabilă că cel mai vulnerabil moment în dezvoltarea copilului îl reprezintă primii ani din viaţă. În consecinţă, trebuie făcute eforturi pentru a pune la dispoziţia părinţilor, educatorilor şi celor care sunt implicaţi în educaţia copiilor o platformă necesară care să îi ajute să fie bine pregătiţi pentru a le putea oferi copiilor cel mai bun start în viaţă. V-aţi putea gândi că e de la sine înţeles ca orice copil să primească mai mult ajutor şi mai mult sprijin în primii săi ani de viaţă, dar, în realitate, mai există încă multe guverne care acordă fonduri insuficiente serviciilor adresate copiilor preşcolari. În mod încurajator, România a înregistrat progrese destul de mari în ceea ce priveşte abordarea multor probleme care afectează copiii mici.

O problemă majoră care i-a afectat pe copii în această vară au fost inundaţiile care au devastat mare parte din judeţele situate în nord-estul României. Mii de familii s-au trezit într-o situaţie disperată, cu acoperişuri prăbuşite, case năruite şi bunurile din gospodărie luate de ape. Cu ajutorul voluntarilor şi graţie donaţiilor generoase ale partenerilor săi, UNICEF a reuşit să se mobilizeze extrem de repede pentru a ajunge la victimele aflate în dificultate şi a sprijinit trimiterea copiilor în tabere în timp ce viiturile se retrăgeau. Un teledon naţional de urgenţă a fost organizat pentru a strânge fonduri, fiind urmat de un efort umanitar coordonat, depus de voluntari şi parteneri, a permis copiilor să treacă peste cele mai grele momente ale inundaţiilor asigurându-i că vor putea începe anul şcolar împreună cu ceilalţi copii.

În septembrie, am avut deosebita plăcere să îi urez bun venit lui Gheorghe Hagi în rândul Ambasadorilor Bunăvoinţei pentru UNICEF România. Gheorghe Hagi nu are nevoie de prezentare pentru români şi iubitorii de sport din lumea întreagă, fiind cel mai mare fotbalist al ţării din toate timpurile.

Retras din activitatea de jucător, el este acum respectat în cercurile sportive şi privit ca un idol de copiii de pretutindeni, nu doar pentru rezultatele din teren, ci şi pentru atitudinea sa calmă şi echilibrată, ce pare a nu fi afectată de faimă şi bani. Va fi un câştig enorm pentru UNICEF şi suntem încântaţi să îl avem alături de Andreea Marin Bănică, primul Ambasador al Bunăvoinţei pentru UNICEF România. Aştept cu multă nerăbdare să ne unim pentru copii şi să lucrez împreună cu ei.

Articol din: 17 Aprilie 2012

Citeşte în continuare