Gheorghe Hagi a fost numit Ambasador al Bunăvoinţei pentru UNICEF România

Inapoi

Cariera de fotbalist a lui Gheorghe Hagi nu a fost egalată încă de niciun alt român.

Numit “Cel mai bun jucător român al secolului XX”, fostul căpitan al echipei naţionale de fotbal a excelat la cluburi europene renumite, cum ar fi FC Barcelona, Real Madrid şi Galatasaray. Aşteptăm cu nerăbdare să îl vedem pe Hagi marcând noi goluri pentru copii, în noul său rol de Ambasador al Bunăvoinţei pentru UNICEF România.

Sala de conferinţe a sediului UNICEF România din Bucureşti a devenit neîncăpătoare când peste 50 de ziarişti, fotografi şi alţi reprezentanţi ai mass-media şi-au făcut apariţia pentru a consemna momentul în care s-a anunţat că Gheorghe Hagi a acceptat invitaţia de a deveni Ambasador Naţional al Bunăvoinţei. Renumit în România şi în lumea fotbalului internaţional, Gheorghe Hagi posedă toate calităţile pe care ni le dorim de la un Ambasador al Bunăvoinţei.

El este idolul a mii de copii şi a câştigat respectul milioanelor de români. După orice standarde, rezultatele din cariera sa sunt excepţionale. Fiind selecţionat pentru echipa naţională a României între 1983 şi 2000, Gheorghe Hagi a fost votat “jucătorul anului” în România de şase ori şi numit “Cel mai bun jucător român al secolului XX”; a fost căpitanul echipei naţionale de nenumărate ori – performanţă unică, a jucat în 135 de partide internaţionale şi deţine în continuare recordul celor mai multe goluri înscrise pentru ţara lui. Cum am putea uita vreodată lovitura liberă cu efect de la 40 de metri care l-a învins pe portarul Columbiei, purtând România în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din 1996?

Însă, moştenirea sa nu constă în reputaţia de golgheter, ci maidegrabă în cea de coordonator de joc, el construind cu generozitate şi creativitate oportunităţi de gol pentru colegii săi de echipă, şi în leadership-ul său remarcabil din timpul “perioadei de aur” în care fotbalul românesc a atins performanţe şi o popularitate de neegalat. Gheorghe Hagi va rămâne mereu în conştiinţa colectivă a românilor, este foarte apreciat de toţi românii atât pentru cariera sa de succes cât şi pentru atitudinea sa modestă şi realistă faţă de viaţă. Este probabil, de ceva timp, cel mai cunoscut român. Se bucură, de asemenea, de o mare popularitate în Turcia, unde a jucat şi a antrenat pentru câţiva ani.

Aceste calităţi ale lui Gheorghe Hagi au atras atenţia celor de la UNICEF, şi despre acestea a amintit Reprezentantul UNICEF în România, Edmond McLoughney, în timpul conferinţei de presă. “Suntem siguri că această numire va sensibiliza şi mai mult şi va intensifica reacţia oamenilor faţă de problemele cu care se confruntă copiii din România,” a afirmat Edmond McLoughney. “Cred cu ardoare că Gheorghe Hagi va fi un minunat susţinător şi ambasador pentru UNICEF.” Hagi a fost deja implicat în proiecte pentru copiii aflaţi în dificultate. În momentul acceptării numirii sale, el a declarat că realizările din fotbal s-au datorat oamenilor care au crezut în el şi că acum este rândul său să ajute UNICEF să dea o speranţă copiilor. Aşteptăm cu multă nerăbdare să lucrăm împreună cu Gheorghe Hagi, care se alătură Andreei Marin Bănică, Ambasador Naţional
al Bunăvoinţei numită în decembrie 2006, şi care vor face tot ce le stă în putinţă pentru a apăra, proteja şi promova drepturile copiilor români. Ei sunt doar doi din cei peste 260 de Ambasadori ai Bunăvoinţei pentru UNICEF, care prin celebritatea lor atrag atenţia asupra copiilor aflaţi în dificultate şi sensibilizează oamenii din diferite domenii şi medii de afaceri din ţara lor.

Articol din: 17 Aprilie 2012

Citeşte în continuare