Sf. Nicolae, o casă pentru copiii din Bucureşti

Inapoi

În ultimii douăzeci de ani, România a făcut progrese enorme în ceea ce priveşte reducerea numărului de instituţii, iar majoritatea celor ce continuă să funcţioneze au fost modernizate cu succes.

Un astfel de exemplu este şi centrul Sf. Nicolae din Bucureşti. Instituţia înfiinţată în 1989, găzduieşte 38 de copii, cu vârste cuprinse între 4 şi 19 ani.

La un sfert dintre copiii din instituţie s-au descoperit talente artistice, oferindu-li-se periodic lecţii de muzică şi artă. Directoarea centrului, adjunctul său şi personalul dedică o mare parte a timpului lor liber tinerilor pe care îi însoţesc la competiţii, concerte şi întâlniri ale tinerelor talente în Bucureşti, stimulând încrederea în sine şi aspiraţiile în rândul copiilor care au ajuns la Sf. Nicolae cu gânduri negre despre lume şi despre ei înşişi.

‘Nu mă iubesc!’ Cu o voce puternică şi clară, Drăguț, de 14 ani, rezumă astfel relaţia sa cu familia biologică. ‘Dar am o prietenă la noua mea şcoală. Este de la o altă casă de copii din oraş. Mergem împreună în diferite locuri şi râde la glumele mele. Prietenul meu cel mai bun de aici, Anton, este mult mai tăcut decât mine şi îmi place să merg cu el în parc. Imediat ce ne întoarcem de la şcoală după-amiază, ieşim să dăm de mâncare la raţe şi să ne uităm la skateri şi la biciclişti. Îmi place mâncarea şi vreau să devin ospătar într-un restaurant elegant.’ Drăguț e ca argintul viu, foarte vorbăreţ şi devorează cu viteza luminii feliile de lămâie proaspăt tăiate, pe care intendenta ni le-a adus la ceai.

Colegul său de cameră, Malik, în vârstă de 19 ani, îşi datorează cariera sa de contratenor debutant, de-a dreptul fenomenal, profesioniştilor de la Sf. Nicoale. Malik s-a mutat aici în urmă cu un an dintr-o casă familială care a fost închisă din cauza tăierilor bugetare. La început, i-a fost greu să se acomodeze. Pentru a se linişti, îşi cânta în fiecare noapte până adormea. Dar vocea sa nu este una obișnuită. Nu a trecut mult timp înainte ca un vecin de peste drum să se plângă conducerii în legătură cu sunetele incredibile auzite în noapte. Acela a fost momentul în care directoarea a constatat că Malik are un talent deosebit și o voce specială. A fost prezentat imediat liceului de muzică şi admis în mod excepţional în ultimul său an de studii. Până atunci, urmase studii economice. Personalul perspicace şi săritor nu doar i-a descoperit talentul, ci a făcut tot ce a putut pentru a-i oferi lui Malik şansa vieţii lui. Acesta a luat cu asalt scena capitalei ca unul dintre cei mai în vogă tineri cântăreţi de operă, cu perspectiva unui viitor pe scena mondială.

Instituţiile nu pot înlocui intimitatea unei familii pentru niciun copil, dar pot oferi un mediu sigur şi agreabil copiilor aflaţi acolo. La Sf. Nicolae, personalul îşi depăşeşte responsabilităţile, inspirându-i pe tineri să îşi cultive talentele speciale şi să aibă succes în viitor. Condiţiile de trai din instituţie sunt bune, este curat şi confortabil, iar copiii beneficiază de un meniu zilnic variat. Au voie să comande felurile preferate. Camerele sunt bine întreţinute, având maxim trei paturi. Au propriul televizor, o cameră cu calculatoare şi o bibliotecă. Li se spală rufele şi au chiar voie să ţină animale de companie. Au parte de numeroase activităţi extraşcolare, tabere de vară şi de iarnă, petreceri în interior şi în aer liber şi vizite periodice din partea unor persoane bine intenţionate. Mulţi copii au haine de firmă, aparate electronice şi echipament sportiv graţie legăturilor puternice pe care centrul le-a creat cu donatori privaţi. Serviciile oferite în centru sunt de asemenea sprijinite cu generozitate de autorităţile locale.

‘Se poate spune chiar că avem copii prea răsfăţaţi,’ mărturiseşte Directorul-adjunct. ‘Deseori mă întreb ce se va întâmpla cu ei odată ce termină învăţământul obligatoriu şi ne părăsesc pentru a se întreţine singuri. Avem multe poveşti de succes. Unul dintre foştii noştri rezidenţi lucrează ca asistent social în sector şi oferă centrului ceea ce noi i-am oferit cu ani în urmă. Un altul călătoreşte prin lume, lucrând pentru ONG-uri. Una dintre fete se bucură de mare succes în domeniul financiar, iar la ora actuală avem multe vedete în devenire.’

Prima impresie este crucială, adesea de neuitat. Pentru câteva generaţii, imaginea tulburătoare a orfelinatelor din era predemocratică va rămâne impregnată în minte, însă a trecut mult timp de atunci, iar acum România are instituţii ce sunt un model de bună practică. În general, nimeni nu doreşte ca un copil să ajungă într-un centru, dar dacă acest lucru nu poate fi evitat, în aşteptarea alternativelor, Sf. Nicolae este un exemplu al modului în care ar trebui să funcţioneze un astfel de centru. Pericolul la ora actuală îl reprezintă criza economică care ar putea coborî standardele create şi ar putea afecta dezvoltarea alternativelor de tip familial.

Articol din: 17 Aprilie 2012

Citeşte în continuare