Medgidia: o poveste de succes

Inapoi

Îţi dai seama de la bun început când te afli într-un "Spital Prieten al Copilului".

Atmosfera prietenoasă şi ospitalieră – ce asigură condiţii propice pentru stabilirea unei legături puternice între mamă şi copil, condiţii mai bune de rooming-in, servicii medicale şi consiliere permanentă oferite de personalul instruit al maternităţii – deosebeşte un astfel de spital de celelalte maternităţi.

Maternitatea din Medgidia este un exemplu grăitor în acest sens. Situat în sud-estul României, Spitalul din Medgidia este asemenea multor maternităţi mici din România înfiinţate la nivelul unei comunităţi, deservind o populaţie vulnerabilă cu origini multi-etnice: româneşti, macedonene, rrome şi turceşti.

În 2003, sub auspiciile Strategiei Naţionale de Promovare a Alăptării 2003-2012 , maternitatea din Medgidia a început implementarea celor zece paşi ai Iniţiativei “Spital Prieten al Copilului”. În acel an, în maternitate s-au născut 1.370 de copii, din care doar 20 % au fost alăptaţi. În 2007, după implementarea integrală a celor zece paşi necesari pentru a deveni “Spital Prieten al Copilului”, numărul copiilor născuţi în această maternitate a crescut la 1.729 – o creştere faţă de tendinţa naţională, ce a înregistrat o scădere semnificativă în ultimii ani; fără a fi o surpriză, numărul infecţiilor a scăzut, asemenea numărului mediu de zile petrecute în spital. Nu e de mirare că maternitatea din Medgidia este dată de Ministerul Sănătăţii ca exemplu de “bună practică”.

La fel de impresionant este şi faptul că numărul copiilor abandonaţi la naştere a scăzut de la 12 în 2003 la zero în 2007. Dr Eduart Bălaşa, şeful maternităţii din Medgidia, afirmă că se creează o legătură puternică în momentul în care aşează nou-născutul pe burta mamei, imediat după naştere. “În decursul a cincisprezece minute, bebeluşul începe să devină activ şi să caute sânul mamei pentru a se hrăni. După mii de naşteri, mă minunez în continuare când îi văd cum se zbat să ajungă la laptele mamei,” declară Dr Eduart Bălaşa. Sute de nou-născuţi sunt abandonaţi în maternităţile din întreaga Românie în fiecare an, dar când se pune în practică această simplă procedură, o mamă nu îşi mai abandonează sub nicio formă copilul.

Medicii din Medgidia au mers chiar mai departe de standardele “Spital Prieten al Copilului”, susţinând practicile de alăptare şi dezvoltarea serviciilor integrate la nivelul întregii comunităţi. În timp ce formatorii atestaţi s-au asigurat de respectarea standardelor “Spital Prieten al Copilului”, maternitatea din Medgidia a pus în practică şi o politică proprie de promovare a alăptării. Sunt disponibile materiale informative şi educative şi se oferă sprijin şi consiliere profesioniste mamelor şi părinţilor. Cursurile periodice din cadrul Şcolii Părinţilor sunt populare în rândul mamelor şi femeilor însărcinate deopotrivă, iar personalul spitalului afirmă că la aceste cursuri sunt bineveniţi şi taţii şi bunicii.

La maternitatea din Medgidia, statutul de “Spital Prieten al Copilului” a redus la zero abandonul copiilor

Articol din: 17 April 2012

Citeşte în continuare