Introducere

Inapoi

Să fim uniţi pentru copii!

Vă salut şi vă urez bun venit la primul număr al buletinului informativ Uniţi pentru copii.

O publicaţie prin care UNICEF România intenţionează să obţină două lucruri.

În primul rând, dorim să sensibilizăm opinia publică cu privire la numeroasele probleme cu care se confruntă copiii în zilele noastre, în România şi în lume. În al doilea rând, sperăm să oferim o imagine mai clară a rolului jucat de UNICEF în dezvoltarea copiilor, precum şi în promovarea şi apărarea drepturilor lor în România.

Fiecare număr Uniţi pentru copii se va axa pe o temă de o importanţă deosebită pentru viaţa copiilor, iar tema acestui prim număr – alăptarea – este fundamentală pentru drepturile lor. Alăptarea reprezintă un drept dobândit prin naştere de fiecare copil; laptele matern este, fără îndoială, alimentul cel mai natural, complet şi nutritiv pentru copii, dar, deşi majoritatea mamelor încep prin a-şi alăpta copiii imediat după naştere, deseori diverşi factori duc la descurajarea lor, ceea ce face ca unii copii să nu beneficieze de cel mai sănătos start în viaţă. Programul mondial al UNICEF, Iniţiativa “Spital Prieten al Copilului”, evaluează maternităţile şi le acordă statutul de “prieten al copilului” dacă reuşesc să îndeplinească o serie de standarde ce sprijină şi încurajează proaspetele mămici să alăpteze.

De la lansarea sa în anul 1991, aproximativ 20.000 de maternităţi din peste 150 de ţări au primit statutul de “prieten al copilului”. Din cele peste 200 de maternităţi existente în România, până în prezent zece au demonstrat că personalul, condiţiile şi resursele lor sunt demne de titlul “prieten al copilului” şi pot îndeplini standardele stabilite. Gala UNICEF, care a fost transmisă în direct pe postul naţional de televiziune TVR 1 în luna mai 2008, a fost realizată cu scopul de a strânge fondurile necesare pentru sprijinirea a 20 de maternităţi să obţină statutul de “Spital Prieten al Copilului”. Am fost încântaţi să o putem avea alături de noi pe Nana Mouskouri, al cărei rol de Ambasador al Bunăvoinţei pentru UNICEF o poartă peste tot în lume pentru a sprijini copiii şi care ne-a ajutat să atingem acest obiectiv.

De la sosirea mea în România, la începutul acestui an, am încercat să duc mai departe şi să dezvolt eforturile predecesorilor mei şi ale angajaţilor conştiincioşi şi implicaţi ai UNICEF România. Este adevărat că pentru mine România reprezintă o nouă provocare personală, aspectele şi problemele copiilor sunt la fel de dificile şi de stringente. Aştept cu nerăbdare să colaborez cu Guvernul României, cu personalul nostru, cu donatorii, voluntarii şi consultanţii noştri pentru a ne uni pentru copii şi pentru a le asigura o viaţă mai bună.

Articol din: 17 Aprilie 2012

Citeşte în continuare