Niciun copil sub 3 ani in institutii

Inapoi

Ca urmare a măsurilor luate de Guvernele României și a parteneriatului cu mulți actori locali și internaționali, numărul copiilor din instituții a scăzut de la aproximativ 100,000 în 1990 la 22,000 în decembrie 2013. Numărul copiilor care beneficiază de servicii alternative, cum ar fi asistență maternală sau tutelă, a crescut de la o la 38,000 la sfârșitul lui decembrie 2013. Drept rezultat, rata de instituționalizare a copiilor în România este acum în medie de 600 la 100,000 (această rată este în mijlocul celor din țărilor din Europa Centrală și de Est). 735 de copii sub trei ani trăiesc în instituții. Aproximativ 1/3 dintre aceștia au fost identificați cu dizabilități.

În ultimii 60 de ani, studii numeroase au documentat importanța primilor trei ani din viață în dezvoltarea cognitivă, psihică, emoțională și mentală a copilului.  Efectele evenimentelor și faptelor care se întâmplă în perioada prenatală și a primelor luni și ani din viața unui copil pot dura întreaga viață.   

Conform unui studiu, fiecare trei luni petrecute de un copil într-o instituție îi încetinește dezvoltarea fizică cu o lună. Copiii mici au nevoie de interacțiune unu la unu cu o figură parentală sensibilă și atentă la nevoile lui față de care dezvoltă un atașament de siguranță.

UNICEF a organizat în decembrie 2012 o conferință regională pe tema interzicerii instituționalizării copiilor sub trei ani la care au participat o serie de state din regiune care s-au angajat să ia măsuri în această direcție.

Anul trecut, de Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, UNICEF a organizat în parteneriat cu Camera Deputaților o dezbatere la care Gabriela Coman, președintele de atunci al FONPC și actualul președinte al ANPDCA, a propus interzicerea instituționalizării copiilor sub trei ani (România a interzis instituționalizarea copiilor sub doi ani, acum 10 ani, în 2004). Deputata Gabriela Podașcă a preluat această idee și a redactat o propunere legislativă, susținută de peste 60 de parlamentari din toate partidele, ce a primit vot pozitiv în Senat și vot pozitiv de la Comisia de Muncă din Camera Deputaților. Propunerea va intra la vot în toamnă când reîncepe sesiunea parlamentară.

Revizuirea legii transmite un mesaj puternic: copiii sunt o prioritate și România continuă să fie una dintre țările lidere în regiune în ceea ce privește implementarea de reforme cheie pentru copiii vulnerabili.

Ca urmare a Conferinței Regionale organizate de UNICEF, dacă legea va fi adoptată în toamnă, România va fi prima țară care își îndeplinește acest angajament (în regiune doar Croația și Serbia au interzis acest lucru). Revizuirea legii este în concordanță cu cele mai noi recomandări ale Uniunii Europene și internaționale.

UNICEF va sprijini Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului în implementarea acestei legi la nivel național și local începând cu ianuarie 2015 cu scopul de a nu a mai avea nici un copil în instituții tradiționale până în 2020”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.

Această lege va fi un al exemplu de bună practică în ceea ce privește protejarea copiilor vulnerabili pe care România îl va împărtăși cu alte țări din Europa și nu numai.

Totodată, UNICEF face apel pentru creșterea investițiilor în servicii sociale la nivel local pentru a preveni separarea nenecesară a copiilor de familiile lor. Pe baza experienței internaționale și locale, există evidențe care arată că un asistent social în fiecare comunitate, adesea împreună cu un asistent medical și un mediator școlar, contribuie la protejarea drepturilor copiilor.

Articol din: 30 June 2014

Citeşte în continuare