Atenţie la ofertele de muncă frauduloase

Inapoi

UNICEF în România a luat cunoştinţă de faptul că există oferte fictive de angajare, transmise prin e-mail sau publicate pe site-uri de ocupare a forţei de muncă. Multe dintre aceste scheme de înşelăciune pretind că oferă un loc de muncă sau un contract cu UNICEF în România şi solicită potenţialilor candidaţi să plătească unele taxe sau să comunice datele personale sau bancare.

UNICEF nu solicita niciun fel de taxe, în nicio etapă a procesului de recrutare (depunerea aplicației, interviu, întâlnire, deplasare, prelucrarea dosarului, formare).

Corespondenţa frauduloasă de acest fel poate părea reală: mesajele pot fi însoţite de logo-ul UNICEF, pot părea transmise de pe o adresă de e-mail ce pare oficială sau un site oficial de Internet ori pot fi trimise de persoane care pretind că reprezintă UNICEF sau o entitate al cărui nume cuprinde şi acronimul UNICEF. Aceste scheme de înșelăciune duc în eroare cu scopul de a colecta bani și/sau informații personale.
UNICEF anunţă locurile de muncă disponibile pe web site-ul său www.unicef.ro la secțiunea „Oportunități angajare și colaborare”.

Nu comunicați niciodată date personale şi bancare şi nici nu trimiteţi bani dacă aveţi îndoieli, vă rugăm să ne contactaţi pentru confirmare la adresa bucharest@unicef.org.

Note:

În condițiile atenţiei sporite pe care presa o acordă furtului de date personale, mulţi consumatori – ca şi suporterii organizaţiilor umanitare, aşa cum este UNICEF – sunt preocupaţi de păstrarea confidenţialităţii şi de protecţia datelor personale.    

 Aşadar, este important să cunoaştem faptul că, pe Internet, sunt transmise mesaje cu scopul înşelăciunii prin metoda cunoscută sub denumirea de „phishing”.    

 Phishing este un tip de înşelăciune comisă cu ajutorul mesajelor transmise prin e-mail ori mesagerie instantanee sau postate pe site-uri de Internet şi folosite pentru a convinge diverse persoane să divulge informaţii personale, confidenţiale. Termenul a apărut de la ideea că potenţialele victime vor „muşca” momeala şi vor comunica informaţii cu caracter personal care pot fi utilizate pentru fraudă cu cărţi de credit sau pentru alte infracţiuni grave la adresa vieţii private.    

În general, e-mailurile de tip „phishing” par transmise de organizaţii legale şi solicită destinatarilor să răspundă sau să folosească un link pentru accesarea unei pagini de Internet, pentru a-şi actualiza informațiile personale. Uneori, aceste mesaje conţin logo-ul unei organizaţii şi chiar o adresă de sediu, dar adresa de Internet sau URL nu este a organizaţiei reale.  

 

Articol din: 21 Noiembrie 2016

Citeşte în continuare