Atelierul Naţional – Iniţiativa Spital Prieten al Copilului

Inapoi

Astăzi se deschid la Bucureşti lucrările celui de-al treilea Atelier Naţional cu tema Iniţiativa "Spital Prieten al Copilului".

Evenimentul se desfăşoară în perioada 6-8 iulie la Crowne Plaza şi este organizat de Ministerul Sănătăţii prin Comitetul Naţional de Promovare a Alăptării, în parteneriat cu Reprezentanţa UNICEF în România şi Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului.

La reuniune participă reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Comitetului Naţional de Promovare a Alăptării, ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ai Reprezentanţei UNICEF în România, ai Ambasadei Olandei precum şi reprezentanţi ai maternităţilor implicate în Iniţiativa “Spital Prieten al Copilului “.

Atelierul National face parte din eforturile de implementare a Strategiei Naţionale în domeniul Promovării Alăptării 2003-2012 şi a Programului Naţional de Sănătate a Copilului şi Familiei.

Obiectivul general al atelierului de lucru care începe astăzi este de a marca încheierea fazei pregătitoare şi trecerea la etapa următoare a implementării Iniţiativei, aceea de evaluare a maternităţilor care doresc să fie desemnate “Prieten al Copilului”. Aceasta presupune îndeplinirea unui set de 10 condiţii care reprezintă standarde de îngrijire pentru mamă şi nou-născut la nivelul unei maternităţi. Îndeplinirea cerinţelor acestor standarde contribuie esenţial la un bun start în viaţă, atât în ceea ce priveşte legătura dintre mamă şi copil cât şi sănătatea şi dezvoltarea nou-născutului.

În 1995, zece maternităţi din România şi-au manifestat dorinţa de a face parte din programul mondial al OMS şi UNICEF: Iniţiativa “Spital Prieten al Copilului”. La solicitarea Ministerului Sănătaţii, UNICEF a sprijinit în acel an eforturile celor zece spitale de a atinge standardele acestei Iniţiative. În 2002 Iniţiativa a fost relansată şi de atunci pe lângă cele 10 maternităţi desemnate “Prieten al Copilului”, alte 12 şi-au manifestat interesul de a se implica în acest efort comun şi sunt în prezent în proces de pregătire pentru evaluare şi desemnare.

Alăptarea reprezintă un mod inegalabil de a furniza hrana ideală pentru creşterea şi dezvoltarea copilului şi este o componentă esenţială a procesului reproductiv, cu implicaţii foarte importante pentru sănătatea mamei. Promovarea alăptării reprezintă o componentă prioritară a tuturor programelor adresate respectării dreptului copilului la sănătate, la traiul într-un mediu sănătos şi la o dezvoltare normală.

Este dovedit faptul că iniţierea alăptării în primele ore după naştere şi apoi menţinerea şi încurajarea alăptării exclusive în primele zile după naştere influenţează semnificativ modul de alimentare al sugarului, creşterea şi dezvoltarea lui, precum şi legătura afectivă dintre mamă şi copil. De aceea este atât de important ca promovarea alăptării şi implementarea celor 10 paşi ai Iniţiativei “Spital Prieten al Copilului” să devină cu adevărat o prioritate pentru toate maternităţile din ţară.

Pentru alte informaţii, vă rugăm să o contactaţi pe D-na Codruţa Hedeşiu, Communication Officer, UNICEF Romania, la numărul de telefon (021)201.78.64 sau la adresa: chedesiu@unicef.org

Articol din: 17 April 2005

Citeşte în continuare