Anthony Lake, noul Director Executiv al UNICEF

Inapoi

Anthony Lake îşi începe astăzi mandatul în calitate de cel de-al şaselea Director Executiv al UNICEF, având o experienţă de peste 45 de ani în sectorul public şi în activitatea internaţională. "Sunt bucuros să mă alătur UNICEF. Aştept cu nerăbdare să lucrez împreună cu personalul nostru extraordinar şi cu numeroşii noştri parteneri pentru a promova drepturilor copilului în lume," a declarat D-l Lake în prima sa zi în această funcţie.

Anthony Lake a fost numit de Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, în urma consultărilor cu Comitetul Executiv al UNICEF. Cu ocazia anunţării acestei numiri la data de 16 martie 2010, Secretarul General a declarat că D-l Lake deţine “o experienţă bogată dobândită graţie unei lungi şi distinse cariere în cadrul Guvernului Statelor Unite ale Americii.”

Anthony Lake a lucrat cu lideri şi responsabili de politici din lumea întreagă. În calitate de Consilier pe Probleme de Siguranţă Naţională (1993 – 1997) în timpul mandatului Preşedintelui Bill Clinton şi ca Director al Departamentului de Stat pentru Planificarea Politicilor sub administraţia Carter (1977 – 1981), s-a ocupat de tot ce ţine de politică externă, siguranţă naţională, de domeniul umanitar şi de dezvoltare. În 2007-2008, a ocupat funcţia de consilier principal pe politică externă în cadrul campaniei prezidenţiale a lui Barack Obama

Angajamentul său faţă de acţiuni care au vizat pacea şi siguranţa, reprezintă leit-motivul carierei sale. După ce şi-a încheiat activitatea guvernamentală în 1997, a obţinut funcţia de Trimis Special al Preşedintelui Statelor Unite ale Americii în Haiti, Etiopia şi Eritreea. Eforturile sale, recompensate în anul 2000 cu Premiul Samuel Nelson Drew acordat de Casa Albă, au contribuit la încheierea Acordului de la Alger ce a pus capăt războiului dintre Etiopia şi Eritreea. A jucat în acelaşi timp şi un rol fundamental în conturarea politicilor ce au garantat pacea în Bosnia-Herţegovina şi Irlanda de Nord.

“Pacea şi siguranţa reprezintă bazele unei lumi demne pentru copii. Pe lângă faptul că frâng vieţile copiilor, războaiele răspândesc boli şi distrug orice speranţă economică. Şi apoi, pacea adevărată nu se regăseşte într-un document diplomatic. Ea se regăseşte în viaţa copiilor, fete şi băieţi, trăită în siguranţă şi sănătate. Oferindu-le o viaţă mai bună în prezent, îi ajutăm să aibă un viitor mai bun,” a afirmat Anthony Lake.

Anthony Lake se bucură de o vastă experienţă în domeniul dezvoltării internaţionale şi al drepturilor copilului graţie activităţii sale permanente derulate alături de organizaţii neguvernamentale pe parcursul a patru decenii. În această perioadă, a condus Serviciile de Voluntariat Internaţional, ce acţionează ca un consultant global pe lângă Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, şi a fost membru în Comitetul Director al organizaţiei Salvaţi Copiii şi în Consiliul pentru Dezvoltare Internaţională.

Este un puternic susţinător al Declaraţiei Mileniului şi al Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM). “Esenţa Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului constă în a acorda celor mai vulnerabili copii din lume mai multe şanse pentru a-şi putea atinge potenţialul – fie că e vorba de ameliorarea sănătăţii mamelor şi copiilor, de creşterea egaliăţii de gen în educaţie sau de eradicarea foametei. Ne aşteaptă multă muncă ce nu suferă amânare şi care ne va conduce spre şi dincolo de graniţa ţintelor ODM pe care ni le-am stabilit pentru anul 2015. Şi cred că putem face acest lucru prin angajament politic, strategii solide, investiţii adecvate şi implicarea comunităţii internaţionale,” a declarat Lake.

Între Anthony Lake şi UNICEF există o colaborare de lungă durată. Acesta a făcut parte timp de nouă ani din Comitetul Director al Fondului American pentru UNICEF, inclusiv în calitate de Preşedinte al Comitetului între 2004 şi 2007. Sub conducerea sa, Fondul American a strâns sume importante şi a realizat o tranziţie în ce priveşte personalul şi misiunea sa.

Absolvent al Colegiului Harvard şi al Universităţii Princeton, cu un doctorat obţinut la Woodrow Wilson School of Public and International Affairs, Anthony Lake a deţinut funcţia de Profesor Emerit, predând Practica Diplomaţiei, la Universitatea Georgetown din Washington DC chiar înainte de numirea sa în fruntea UNICEF. Dând dovadă de o puternică implicare în educaţie, în trecut a fost membru în comitetele directoare ale câtorva instituţii academice americane, inclusiv în cel al Colegiului Mount Holyoke.

Este căsătorit şi are trei copii şi cinci nepoţi.

Persoane de contact pentru informaţii suplimentare:

Christopher de Bono, UNICEF Media, New York, + 1 212 303 7984, cdebono@unicef.org

Codruţa Hedeşiu, UNICEF România, +40 21 201 78 64, chedesiu@unicef.org

Articol din: 17 April 2010

Citeşte în continuare