Ambasadorii Juniori la Uniunea Europeană vor fi selectați săptămâna aceasta

Inapoi

Mulțumim tuturor celor care au trimis aplicații pentru concursul ”Ambasador Junior la Uniunea Europeană”. Copiii și adolescenții selectați pentru interviu vor fi contactați telefonic luni, 7 ianuarie.

Dintre aceștia, patru vor fi desemnați Ambasadori Juniori la Uniunea Europeană, două fete și doi băieți.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ministrului Delegat pentru Afaceri Europene, și UNICEF în România au lansat, în luna decembrie, competiția “Ambasador Junior la Uniunea Europeană”, dedicată copiilor și adolescenților. Programul, organizat în marja Președinției României la Consiliul UE, în primul semestru din 2019, este o premieră la nivelul Uniunii Europene. Proiectul este o oportunitate de promovare la nivel european a participării și implicării copiilor, precum și de a promova România, de a face cunoscute la nivel european mesajele și proiectele copiilor și adolescenților.

Este și o șansă pentru copii de a cunoaște mai bine instituțiile europene și procesul decizional.

Ambasadorii Juniori la Uniunea Europeană își vor desfășura activitatea atât în România, cât la Bruxelles. Aceștia vor sprijini activitatea Ministerului Afacerilor Externe pe perioada exercitării Președinției, organizând și participând la proiecte și evenimente legate de protecția drepturilor copilului.

Pentru UNICEF în România, creșterea și consolidarea participării copiilor reprezintă o prioritate atât în cadrul programelor create și implementate, cât și în dialogul cu principalii decidenți politici și cu alți parteneri.

 

Despre UNICEF în România

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează împreună cu Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţiilor, fundaţiilor şi a guvernelor.

Despre președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene

România va deține în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat este asigurat prin rotație de către statele membre ale Uniunii Europene, la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând, de asemenea, în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional. Președinția rotativă asigură gestionarea agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre

 

Articol din: 7 Ianuarie 2019

Citeşte în continuare