Ajutoarele UNICEF ajung în Gaza, în ciuda piedicilor

Inapoi

Operaţiunile umanitare din Gaza au avut de suferit în urma atacului care a distrus ajutoarele de urgenţă aflate în depozitele Naţiunilor Unite.

Şase avioane cu truse medicale suplimentare şi rezerve de apă din partea UNICEF au ajuns deja în zonă şi au intrat în Gaza. Stocuri medicale de urgenţă, truse chirurgicale pentru obstetrică ce conţin şi medicamente şi hrană bogată în suplimente nutritive pentru copii sunt pregătite pentru a fi distribuite imediat ce condiţiile o vor permite.

Permiterea accesului organizaţiilor umanitare la populaţia afectată este absolut necesar pentru ca familiile şi copiii afectaţi de violenţe să poată primi ajutoare de urgenţă, îngrijiri medicale şi consiliere.

UNICEF este îngrijorat şi de riscul apariţiei de focare de epidemii în Gaza, datorate lipsei surselor sigure de apă. Copiii, în special cei sub 5 ani, sunt expuşi bolilor transmise prin apă, cum ar fi diareea sau holera.
În ultimele zile, UNICEF a colaborat cu partenerii săi pentru a distribui peste 66.000 de sticle de apă şi provizii de urgente de apă şi de igienă pentru aproximative 30.000 de persoane.

Conform rapoartelor, 500.000 de locuitori din Gaza nu au acces la surse sigure de apă curentă, ca rezultat al distrugeriii sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare. Reziduurile se scurg pe străzi, iar mormane de gunoaie rămân neridicate.

UNICEF furnizează în continuare Ministerului Sănătăţii şi clinicilor ONU suplimente nutriţionale esenţiale de vitamina A şi D şi suplimente de fier pentru 45.000 de nou-născuţi şi copii sub 5 ani. UNICEF sprijină, de asemenea, două centre terapeutice de nutriţie pentru copiii subnutriţi din gaza.
Reluarea cursurilor în şcoli a fost amânată pentru luna februarie, iar UNICEF se pregăteşte pentru a furniza şcolilor mobilier şi materiale care să le înlocuiască pe cele distruse de conflict.

Articol din: 17 April 2009

Citeşte în continuare