Adolescenţii infectaţi cu HIV – Dreptul de a face parte din comunitate

Inapoi

Marţi, 11 aprilie 2006, între orele 10.00 - 17.00, la Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi va avea loc sesiunea de dezbateri cu autorităţile locale "Adolescenţii infectaţi cu HIV - Dreptul de a face parte din comunitate", organizată de Fundaţia "Alături de Voi" şi Reprezentanţa UNICEF în România.

Evenimentul este susţinut prin participarea la dezbateri a Majestăţii Sale Regale, Regina Ana a României şi a Domnului Pierre Poupard, Reprezentant UNICEF în România şi face parte dintr-o serie de activităţi incluse într-o campanie naţională de informare şi de luptă împotriva discriminării persoanelor infectate cu HIV cu tema “Îmi pasă. Mă implic!”.

Sesiunea de dezbateri va începe printr-o conferinţă de presă care se va desfăşura între orele 10.00 – 11.00, după care, în sesiunea de dezbateri, vor fi abordate subiecte precum: Adolescenţii infectaţi cu HIV – Dreptul de a face parte din comunitate, o analiză a situaţiei în România; De ce ne pasă şi ne implicăm în lupta împotriva pandemiei SIDA?; Ce înseamnă să trăieşti cu HIV?; De ce sunt încălcate drepturile persoanelor care trăiesc cu HIV?; Care sunt ariile prioritare de intervenţie pentru prevenirea stigmei şi discriminării persoanelor care traiesc cu HIV? ş.a.

Insuficienta cunoaştere a cadrului legislativ care asigură protecţie persoanelor infectate şi afectate HIV/SIDA şi deţinerea unor informaţii necorespunzătoare în domeniu conduc la încălcarea drepturilor persoanelor infectate cu HIV, respectiv la creşterea numărului de cazuri de discriminare. Conform informaţiilor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, la sfârşitul anului 2005, în judeţul Iaşi erau 131 de copii şi 85 de adulţi care trăiesc cu HIV/SIDA, dintre care 46 de cazuri au fost diagnosticate doar în 2005. Devine, astfel, necesar ca autorităţile publice şi factorii de decizie locali să-şi asume un rol activ în conştientizarea comunităţii şi a societăţii în general, cu privire la importanţa informării corecte asupra HIV/SIDA şi a combaterii stigmatului asociat HIV/SIDA.

Scopul dezbaterii va fi implicarea autorităţilor publice şi a factorilor de decizie în combaterea stigmei şi discriminării tinerilor infectaţi cu HIV prin abordarea comprehensivă a problematicii HIV/SIDA – prevenire, tratament, îngrijire şi sprijin.
La organizarea evenimentului au contribuit Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Prefectura Judeţului Iaşi, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Iaşi, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, Agenţia Naţională Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, Iaşi.

La acest eveniment sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai autorităţile locale şi factorilor de decizie din judeţ – Prefectul Judeţului Iaşi, Primarul Municipiului Iaşi, Inspectorul Şcolar General al Judeţului Iaşi, Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Directorul Direcţiei de Asistenţă Socială, medici ai Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, persoane infectate şi afectate HIV/SIDA, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din Iaşi.

Mai multe informaţii privind evenimentul puteţi obţine de la:
Cristina Vameşu, Coordonator Programe de Educaţie, Fundaţia “Alături de Voi”, tel: (0232)275.568; 313.214, 0745.609.209, e-mail: advis@rdslink.ro, office@alaturidevoi.ro
Codruţa Hedeşiu, Coordonator Relaţii Externe şi Presă, UNICEF Romania, tel: (021)201.78.64, e-mail chedesiu@unicef.org.

Articol din: 17 April 2006

Citeşte în continuare