410 copii vor învăţa de astăzi într-un mediu sigur şi sănătos

Inapoi

Astăzi a avut loc inaugurarea Grădiniței nr. 10 și a Școlii nr. 2 din Dorohoi, reabilitate cu ajutorul UNICEF și Habitat for Humanity România în perioada verii.

Astfel, 410 copii cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani, vor putea învăța într-un mediu sănătos și sigur, după ce acoperișurile celor două clădiri aflate într-o stare avansată de degradare au fost refăcute.

Proiectul de reabilitare a celor două școli, desfășurat în perioada verii, a reprezentat o continuare a intervenției după inundațiile din vara anului 2010. Condițiile meteorologice extreme de atunci au condus la o degradare gravă a acoperișurilor, cauzând scurgeri și infiltrații ale apei în clădire. Intervenția celor două organizații a constat în reabilitarea întregii structuri de rezistență a școlii și înlocuirea acoperișurilor.

“Pentru noi, reabilitarea unităților de învățământ reprezintă un tip relativ nou de intervenție dar care este strict legat de una din directiile viitoare în strategia “Habitat pentru Umanitate”, anume proiectele de dezvoltare comunitară. Ne-am bucurat să putem contribui cu expertiza noastră în materie de construcții și management de proiect, pentru a-i ajuta pe acești copii să învețe într-un mediu sănătos și sigur. Mulțumim UNICEF că au avut încredere în capacitatea noastră de implementare, acum, dar și în proiectul anterior de reconstrucție dupa inundațiile din vara trecută”, a declarat Emil Olteanu, Director Executiv la Habitat for Humanity România.

În urma campaniei Digul Speranței realizată în parteneriat cu Realitatea TV după inundațiile din 2010, UNICEF a intervenit cât a putut de repede pentru a asigura copiilor și familiilor acestora: ajutor de urgență, pregătire pentru școală și reabilitare comunitară. Numeroase persoane și companii s-au mobilizat pentru a reda speranța oamenilor afectați de această tragedie. UNICEF împreună cu partenerii au distribuit: pachete cu produse de igienă, au realizat activități pentru copii pentru a-și reveni după trauma provocată de inundații și au oferit consiliere. 2.200 de copii s-au întors la școală cu ghiozdane și rechizite noi. Reabilitarea comunitară a fost intervenția cea mai importantă, 50 de familii au avut din nou un acoperis deasupra capului.

“Ne bucurăm că am putut să ajutăm la reabilitarea acestor școli, oferind astfel copiilor un spațiu prietenos și sigur. Școala reprezintă pentru mulți copii o a doua casă. Avem încredere în puterea educației de a schimba destinul unui copil. Este de datoria noastră să oferim fiecărui copil prețiosul dar al educației. Mulțumim partenerilor noștri și donatorilor pentru că au fost alături de noi și că ne-am putut baza pe ei”, a declarat Reprezentantul UNICEF în România, dl. Edmond McLoughney.

UNICEF și Habitat for Humanity România au colaborat în proiectul de reconstrucție după inundațiile din 2010, făcând posibilă renovarea a 50 de locuințe ale unor familii nevoiașe cu copii mulți. În cadrul aceluiași proiect, Habitat for Humanity a intervenit și a ajutat peste 1.300 de persoane din județele Botoșani, Bacău și Suceava să locuiască în condiții decente, după ce casele acestora fuseseră afectate de furia apelor.

###

Despre Habitat for Humanity


Habitat for Humanity
este o organizație non-profit care caută să elimine lipsa de adăpost și adăpostirea sărăcăciosă a persoanelor din întreaga lume. La nivel global, Habitat for Humanity a construit şi reabilitat peste 400.000 de locuințe pentru 2 milioane de persoane din mai mult de 3.000 de comunități, în 100 de țări de pe întreg globul. Habitat for Humanity România (Habitat pentru Umanitate) a ajutat până în acest moment peste 1.750 de familii din Bacău, Prahova, Neamţ, Botoşani, Bihor, Dolj, Constanţa şi Cluj să locuiască decent şi în demnitate.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România şi în alte 150 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor, din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF susţine drepturile copiilor prin programe de sănătate şi nutriţie, educaţie de calitate, precum şi prin protecţia copiilor împotriva violenţei, neglijenţei şi HIV/SIDA. UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţiilor, fundaţiilor şi a guvernelor.

Articol din: 17 April 2011

Citeşte în continuare