unite for children Priveşte întâi copilul!

Undeva în țara noastră sau în lume unui băiețel i se spune că el nu se poate juca pentru că nu poate merge, iar unei fetițe că nu poate învăța pentru că nu vede. Acest băiețel are dreptul să se joace, iar fetița să știe să citească.

Copiii cu dizabilităţi au aceleaşi drepturi şi nevoi ca toţi ceilalţi copii.

Au dreptul să supravieţuiască şi să aibă condiţii de viaţă bune, să fie incluşi în viaţa comunităţilor şi societăţilor din care fac parte, să ducă o viaţa sănătoasă, să-şi atingă maximul de potenţial şi să devină membrii productivi ai societăţii lor.

Cu toate acestea, copiii cu dizabilităţi au fost prea des ignoraţi de politici, statistici şi în societate, ceea ce accentuează excluderea acestora şi adânceşte inechitatea. Aceşti copii au adesea acces mai restrâns la servicii precum cele de sănătate şi educaţie şi riscă mai mult să fie victime ale neglijenţei şi abuzurilor.

Cu toții vom beneficia atunci când toți copiii vor putea citi, învăța și își vor putea construi în acest fel viitorul și de aceea UNICEF şi partenerii săi lucrează ca aceste lucruri să devină posibile.

În perioada 1 iunie – 1 septembrie 2013 UNICEF România derulează campania

“Privește întâi copilul!“

Priveste-ma! Sunt un copil, nu o dizabilitate!

o campanie de informare, conştientizare şi strângere de fonduri dedicată copiilor cu dizabilităţi din România.

Campania are ca obiectiv să aducă în atenţia publică problemele de discriminare, precum și limitarile accesului la servicii adecvate pe care le întâmpină copiii cu dizabilităţi şi familiile acestora.

Campania pledează pentru o acţiune coordonată şi integrată la nivel comunitar prin care copiilor cu dizabilităţi, indiferent de locul unde acestia se află, să li se dea atenţia cuvenită şi şansa la o viaţă mai bună.

Primele saptamani ale campaniei sunt destinate informării opiniei publice asupra situației existente și a soluțiilor propuse de UNICEF pentru îmbunătățirea calității vieții acestor copii.

Ulterior, demersul UNICEF va fi susținut și printr-o campanile publică de strângere de fonduri, ce va beneficia de sprjinul postului de televiziune Realitatea TV. Un număr special de SMS pentru donații, precum și de o platformă special destinată donațiilor online – www.sustineUNICEF.ro – vor fi disponibile susținătorilor noștri din luna iulie.

Fondurile strânse în urma campaniei vor fi utilizate pentru intervenţii legate de îmbunătățirea serviciilor pentru copii cu dizabilităţi, copiii vulnerabili și marginalizați, în cele peste 200 de comunităţi din România în care UNICEF este prezent cu programe sociale şi de educaţie.

Pentru aceasta campanie am realizat cateva pagini de informare despre problematica dizabilității.

Ne dorim ca mesajul nostru să ajungă la cât mai multi oameni, ca aceștia să cunoască situația și  drepturile copiilor cu dizabilități și mai ales soluțiile propuse de UNICEF și partenerii săi pentru a schimba această stare de fapt.

De aceea vă rugăm să ne sustineți în promovarea campaniei prin distribuirea mai departe a materialelor dezvoltate de UNICEF pentru această campanie – împreună putem schimba viețile unor copii care au nevoie de noi toți!

Vă mulțumim pentru timpul acordat și vă rugăm să ne contactați pentru orice fel de informații suplimentare.

Stiaţi că, în România, există 73.000 de copii cu dizabilități dintre care 62.500 de copii trăiesc în familie?

Iată câteva statistici care vă pot ajuta să vă faceți o idee despre situația copiilor cu dizabilități:

  • 50,32% sunt copii încadrați în gradul grav,
  • 20,01 % sunt încadrați în gradul accentuat,
  • 29,67% în gradul mediu şi uşor.
  • 30.000 de copii au tulburări din spectrul autismului
  • 30.000 de copii cu Sindromul Down
  • Iar rata medie națională pe județ a copiilor cu dizabilități este de 2,7%.

La sfârșitul anului 2012 statisticile arătau că în România există 697.169 persoane cu dizabilități. 97,5% din persoanele cu dizabilități trăiesc în propriile familii sau independent, iar  2,5% sunt persoane asistate în instituțiile rezidențiale publice, de tipul centrelor de îngrijire și asistență.

În 2012, Institutul Național de Statistică raportează o rată de 3,66% a persoanelor cu dizabilități raportată la populația totală a României.

(Sursă: www.mmuncii.ro/buletinstatistic si www.copii.ro).

 Raportul Starea Copiiilor