Chiar şi o dată
e prea mult

Gândeşte-te înainte să bei.
După, poate fi prea târziu.

Consumul ocazional de alcool
te poate pune în pericol.

Chiar şi o dată
e prea mult

Gândeşte-te înainte să bei.
După, poate fi prea târziu.

Consumul de alcool poate cauza
probleme neurologice.

Chiar şi o dată
e prea mult

Gândeşte-te înainte să bei.
După, poate fi prea târziu.

Consumul de alcool creşte riscul
de consum de droguri.

Află cum pot fi evitate comportamentele riscante:

Riscurile consumului de alcool
la adolescenți.


Când nu mai ești copil, dar încă nu ești adult, riscul deciziilor pripite și regretabile pândește îndeaproape. Adolescenții au nevoie să fie informați și sprijiniți, pentru a putea evita situațiile riscante care le-ar putea crea probleme pe termen lung, cum ar fi consumul de alcool, de droguri, ori începerea precoce a vieții sexuale.

Uneori, un gest aparent neînsemnat, cum este consumarea unui pahar de băutură, poate escalada și genera un obicei nesănătos, regretabil și greu de eliminat

Suntem alături de adolescenți și vrem să îi ajutăm să ia decizii sănătoase. Mesajul nostru este “Chiar și o dată e prea mult” - îi încurajăm să se remarce prin calitățile și felul lor de a fi, nu prin consumul de alcool ori de alte substanțe.

Citeste mai multe

Gândește-te înainte să bei. După, poate fi prea târziu.

ȘTIAI CĂ...

O data a fost prea mult pentru Tudor

    Unul din doi adolescenți de peste paisprezece ani a consumat alcool măcar o dată în Romănia . Deci dacă ai această vârstă acum, fie ai băut, fie a făcut-o prietenul tău cel mai bun.

    Tudor este unul dintre acești adolescenți – un băiat normal ce facea eforturi pentru a se integra într-un grup, pentru a fi pe placul celor din jur. Mânat de curiozitate și de presiunea prietenilor care au dorit să încerce ceva „diferit” într-o plimbare în jurul parcului, Tudor a băut întâi o bere cu doi prieteni, apoi a început o competiție din sticla de coniac cumpărată și pasată de la unul la celălalt pe o banca, într-un parc. Tudor si prietenii lui aveau 13 ani. După ceva timp prietenii lui Tudor s-au oprit, însă el, simțindu-se mai rezistent, a continuat până a terminat sticla de coniac. Nu-și mai amintește cum, dar s-a trezit într-un pat de spital, cu perfuzii la mâini și cu părinții lui privindu-l îngrijorați. Palizi. A aflat ca a fost pentru 30 de ore in comă alcoolică. Abia cand a ajuns acasa si a vazut semnele de resuscitare pe piept, s-a speriat si a realizat cat de grav a fost.

    Ca Tudor sunt foarte mulți alți adolescenți pe care UNICEF își propune să îi informeze, prin campania „Chiar și o dată e prea mult” de pericolele consumului de alcool ce este periculos, ce poate duce la tulburari neurologice si la consum de droguri. Consumul de alcool chiar si ocazional are consecinte.

    Adolescența este o perioadă paradoxală – nu mai ești nici copil, dar încă nu ești adult. Deși mintea ta, curioasă și foarte activă, asimilează foarte rapid informații noi, creierul nu e complet dezvoltat, astfel că auto-disciplina sau controlul de sine sunt abia în curs de formare. Ce înseamnă asta? Tendință foarte mare de a supra-evalua propriile limite și de a fi extrem de influențabil, ceea ce este normal. Toată lumea trece prin asta. Ce este esențial de reținut este că unele lucruri care pot părea inofensive – un pahar de băutură alcoolică, o țigară etc pot avea consecințe dramatice asupra unei vieți întregi.

    Ca adolescent, e foarte important să fii conștient de aceste tendințe și să ai grijă de tine. Nu curma un viitor care abia începe prin alegeri distructive. Statisticile arată că vârsta la care adolescenții încep să consume alcool a scăzut dramatic, fiind acum la 13-14 ani.

    Ca adulți, trebuie să încercăm să ne amintim cum era acea perioadă pentru fiecare dintre noi, cu bune și cu rele și să îi sprijinim pe tinerii care trec prin adolescență, ajutându-i să ia deciziile corecte, informându-i și comunicând deschis cu ei.