Pachetul minim de servicii sociale

Inapoi

Criza economică a pus presiune asupra bugetului Guvernului într-un context în care măsurile de protecţie adresate copiilor aflaţi în grija statului presupun în general sume însemnate de bani.

Pe lângă faptul că este mai accesibilă din punctul de vedere al costurilor, prevenirea prezintă şi mai multe avantaje sociale pentru copii. Un pachet minim de servicii sociale de bază la nivel comunitar asigură faptul că familiile şi copiii vulnerabili au acces garantat la servicii medicale, de educaţie şi de asistenţă socială esenţiale şi cost-eficiente. În acest context, drepturile copilului au mai multe şanse să fie respectate, iar sistemul de îngrijire şi protecţie socială este mai eficient în ceea ce priveşte costurile.

Activitatea UNICEF în domeniu are la bază articolul 24 al Convenţiei cu privire la Drepturile Copilului, care stipulează că statul trebuie să depună eforturi pentru a se asigura că fiecare copil se bucură de cea mai bună stare de sănătate posibilă. Acest lucru presupune reducerea mortalităţii infantile, acces la servicii medicale primare, nutriţie adecvată şi apă potabilă, prevenirea poluării, îngrijiri prenatale şi postnatale şi educarea, informarea şi îndrumarea părinţilor în domeniul sănătăţii.

Citeşte în continuare