Cine sunt copiii invizibili?

Inapoi

Copiii invizibili sunt copiii a căror suferință este nevăzută sau tolerată de societate. Ei sunt vulnerabili la multe riscuri și în general sunt săraci şi excluşi din punct de vedere social. Acești copii nu se pot bucura de drepturile care în mod normal le sunt garantate de Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copilului. De cele mai multe ori ei nu au acces sau au acces foarte restrâns la servicii de educatie, de sănătate și de protectie socială, inclusiv cele de prevenire a violenţei, neglijării şi exploatării.

Totuși, copiii invizibili sunt copiii de langa noi, din comunitatea noastra și care provin din familii aflate in dificultate. De cele mai multe ori suferința lor este invizibilă, ceea ce îi face și pe ei invizibili. Acest fapt determină un risc crescut de a fi separati de familie. Noi nu vrem ca ei să ajungă în sistemul de protectie specializată unde beneficiază de îngrijire de calitate dar nu și de dragostea și ocrotirea părintească.

Se poate spune că acești copii “nu există”, deoarece ei nu există în statistici oficiale și nici într-un sistem de îngrijire și ocrotire care să știe să se ocupe de nevoile lor. Ei pot fi în situația în care nu au acte de identitate, nu au mers niciodată la școală, nu beneficiază de alocațiile care li se cuvin sau pot fi expuși unor mari riscuri de neglijare, trafic, abuz, exploatare și violență sub diverse forme. Ei nu există pentru medicul de familie, pentru educator, învățător sau profesor, pentru asistentul social, pentru funcționarul de la primărie, pentru polițist, pentru preot și pentru fiecare cetățean din comunitate. Comunitatea de mâine va fi comunitatea lor însă calitatea ei este responsabilitatea noastră, a tuturor!

Citeşte în continuare