Un star în ascensiune

Inapoi

La fiecare ora de sport, Adi ar vrea sa joace fotbal. Ceilalti colegi sunt incantati de alegere pentru ca le face placere sa il admire pe Adi jucand fotbal. Adi ar trebui sa fie in clasa a IV-a, dar acum cativa ani a lipsit de la scoala astfel incat el este acum doar clasa a III-a.

Dupa absenta indelungata de la scoala a trebuit sa reinvete sa citeasca si sa scrie. Invatatoarea l-a ajutat pe Adi si pe inca o eleva sa recupereze materiile timp de un an. Meditatiile au functionat, Adi este acum unul dintre cei mai buni elevi din clasa. Deseori colegii ii cer ajutorul cand nu stiu sa rezolve o problema la matematica sau la literatura romana.

Nimeni nu stie exact de ce Adi nu a mai mers la scoala. El este cel mai tanar dintre frati si este singurul care locuieste cu parintii. Ceilalti frati mai mari si-au intemeiat o familie si sunt la casa lor. Mama si tatal lui sunt someri dar sunt increzatori ca mezinul va merge la scoala si isi va urma visul de a ajunge jucator de fotbal sau comentator sportiv. Oare ce l-ar putea impiedica sa isi indeplineasca visul?

Saracia, ar putea fi cel mai la indemana raspuns. In multe sate din Romania, abandonul scolar este un fenomen des intalnit. Este foarte greu sa iti gasesti un loc de munca in sat de aceea multi locuitori au optat sa faca naveta pentru a lucra in orase mai mari. Naveta costa 200 de RON in fiecare luna, deci salariul trebuie sa acopere si acest cost mai ales acum in aceste vremuri cand majoritatea salariilor sunt reduse.

Parintii lui Adi nu sunt printre norocosii care sa-si fi gasit o slujba la oras. Ultima oara au avut un loc de munca stabil acum 4 ani. Speriati si rusinati de situatia lor, nu l-au mai lasat pe Adi sa mearga la scoala dupa ce a terminat clasa intai. Daca nici unul dintre copii lor care nu au frecventat liceul au serviciu, ce va face Adi cu scoala? In cele din urma, scoala i-a contactat pe parintii lui Adi. Scoala lucreaza in stransa colaborare cu politia, asistentii sociali si mediatorii romi din comunitate pentru a-i ajuta pe parinti cand au dificultati si nu isi pot trimite copiii la scoala.

Desi in scoala programul A Doua Sansa nu se deruleaza, iar din cauza bugetelor reduse nu sunt fonduri pentru programe de stimulare a participarii scolare, Adi a beneficiat de a doua sansa la educatie. Reprezentantii scolii au discutat cu parintii lui iar acest gest atat de mic a avut un efect puternic . Campania de participare scolara derulata de UNICEF incurajeaza acest fel de abordari proactive intre scoala si parinti. De asemenea campania isi propune sa ofere profesorilor instrumentele necesare in munca cu copii aflati in pericol de a abandona scoala pentru a avea garantia ca toti copiii vor putea citi si socoti. Invatatoarea lui Adi a obţinut rezultate uimitoare folosind această metodă.

In timpul interviului nostru cu Adi, mama lui incearca sa controleze discutia. Cand am terminat interviul si ne-am ridicat, Adi a inceput sa se anime. Sprinten a urcat pana in podul scolii unde se amenjeaza un nou Centru de Informare. Centrul inca nu este finalizat, rafturi de carti sunt aliniate pe marginea incaperii si sunt asteptate calculatoarele noi. Este greu de imaginat ca acum un an Adi nu stia sa citeasca. Acum, abia asteapta sa se deschida centrul pentru a citi cat mai multe carti. Mama lui este foarte mandra, pe langa pasiunea lui pentru fotbal, lui Adi ii place de asemenea sa citeasca. Orice ar fi, Adi dedica 2 ore dupa scoala pentru teme, dupa aceea este liber sa se joace fotbal cu prietenii lui. Parintii au inteles cat este de importanta disciplina in cresterea fiului lor. Imbunatatirea abilitatilor parentale este inca un obiectiv al campaniei UNICEF de participare scolara.

Astazi, Adi si-a petrecut dupa amiaza cu echipa UNICEF pe post de ghid al scolii. Comportamentul sau exemplar si zambatul lui sunt greu de uitat. S-a facut ora 4 dupa-amiaza cand a iesit cu fotograful nostru in curtea scolii sa se joace fotbal. Adi imediat s-a alaturat unor baieti mai mari care jucau fotbal. La doar 10 ani, este mult mai mic fata de ceilalti baieti dar talentul lui este impresionant. Isi dribleaza adversarii ca un profesionist si marcheaza primul gol la doar cateva minute dupa ce a intrat in joc. Ronaldo este idolul sau. Prin tehnica lui si modul în care acest băiat sare în aer şi controlează mingea ar putea fi un Ronaldo al Romaniei in cativa ani. Dar pentru moment este important ca el sa isi continue studiile si sa aiba o viata de calitate pentru a-si indeplini visul.

Citeşte în continuare