Soarele de după furtună

Inapoi

Mihai e un băieţel de doi ani din Costeşti, o comună în mijlocul judeţului Iaşi, unul dintre cele şase judeţe lovite de inundaţiile din iulie 2008. Casa lui Mihai a fost afectată serios de viitură.

E greu de spus dacă a înţeles ce s-a întâmplat sau ce-o să-şi mai aducă aminte.

Când echipa UNICEF ajunge în satul lui cu un camion al Jandarmeriei plin de ajutoare, soarele străluceşte cu putere iar păsările cântă. E greu să-ţi imaginezi apele furioase care au inundat zona cu numai câteva săptămâni înainte. Numai feţele obosite, triste ale oamenilor şi găurile săpate în muchia dealurilor mai amintesc de puterea apelor.

Povestea lui Mihai

Împreună cu alţi copii, Mihai primeşte de la echipa UNICEF un sac plin cu obiecte de igienă şi produse sanitare şi un rucsac cu hăinuţe şi jucării. Stă lipit de sacul mare pe care tocmai l-a primit. Ţine în braţe un urs de pluş ieşit din sacul preaplin. E o jucărie nouă şi frumoasă, care-i aduce uimirea pe faţă. Încurajat de faţa zâmbitoare, Victor Ionescu, voluntarul UNICEF se apropie de copil şi-l întreabă:
Îţi place?
Timid, micuţul îşi ridică ochii albaştri către voluntar. E un pic murdar pe nas, fiindcă s-a jucat prin praf cu ceilalţi copii, în aşteptarea ajutoarelor.
Da, şopteşte Mihai. Pot să dorm cu el la noapte? mai întrebă cu o voce mică.
Nu ştiu, răspunde Victor. Va trebui s-o întrebi pe mama.
Eu dorm cu mami, spune Mihai şi apoi se opreşte…Poate să-mi dea de mâncare? Mami îmi dă noaptea să mănânc.

Răspunsul aduce un zâmbet larg pe faţa voluntarului. Se simte răsplătit pentru toate drumurile lungi şi dese făcute în ultima lună. Şi deodată nici nu se mai simte aşa de obosit. Micuţul şi adultul zâmbesc împreună. Şi pentru un moment lung, inundaţiile sunt departe de ei.

Povestea lui Andrei

Distribuirea ajutoarelor de la UNICEF continuă în Costeşti. E rândul lui Andrei să primească un sac şi un rucsac. Povestea lui e mai tristă. Andrei şi-a pierdut părinţii într-un accident şi a rămas doar cu bunica. Iar acum casa lor a fost distrusă de inundaţii. Acum a găsit adăpost la nişte rude îndepărtate. Deşi are numai şase ani, e foarte harnic, gata oricând să dea o mână de ajutor în gospodărie, încercând în felul lui să plătească pentru adăpostul şi masa primite. E ca o furnicuţă, întotdeauna are ceva de făcut, dar când îi vezi expresia feţei, înţelegi cum l-a afectat tragedia. A crescut peste noapte, dar e prea devreme să-şi lase copilăria în urmă.

Acum a primit şi el un sac mare. Aproape la fel de mare ca el. Faţa i se luminează toată într-un zâmbet. Oamenii se uită la el, iar el e mulţumit. În pachet sunt haine noi şi jucării – tot nou nouţe, nu folosite sau de împrumut. Toate lucrurile astea sunt acum ale lui. E ca un început nou. Ca şi cum ar primi înapoi o bucăţică din lumea pe care a pierdut-o la inundaţii.

“E incredibil cum a pierdut aşa de mult într-un timp atât de scurt şi totuşi se simte mulţumit şi poate un pic fericit. Copii au lumea lor şi modul lor de a merge prin viaţă. Noi putem doar să fim acolo când au nevoie şi să zâmbim înapoi feţelor lor fericite.” spune Dana Petcovici de la UNICEF, impresionată de povestea lui şi de reacţia băiatului la primirea pachetului.

Campania România prinde Rădăcini

Pe 21 şi 22 august, UNICEF a distribuit în jur de 600 de saci copiilor victime ale inundaţiilor din Costeşti (Iaşi), Vicovu de Sus and Ţibeni (Suceava).

Timp de 20 de zile, între 9 şi 29 august, UNICEF a distribuit ajutoare de urgenţă, hăinuţe şi jucării pentru 4000 de copii din 42 de comunităţi din judeţele Bacău, Neamţ, Iaşi, Suceava, Botoşani şi Maramureş. Până pe 15 septembrie, UNICEF va distribui şi rechizite pentru aproape 3000 de copii de vârstă şcolară din satele afectate.

Toate aceste acţiuni sunt posibile datorită contribuţiei generoase a românilor care au răspuns cu o promptitudine extraordinară apelului făcut de UNICEF şi Realitatea TV prin campania “România prinde rădăcini”. Campania de strângere de fonduri a adus peste jumătate de milion de euro, care vor schimba în bine vieţile a mii de copii victime ale inundaţiilor.

Citeşte în continuare