Povestea Ioanei

Inapoi

Ioana are 12 ani și locuieste cu mama ei, cei 3 frați și bunicii din partea mamei. Ea este în clasa a V-a la școala din sat și este foarte ambițioasă. Foloseste cuvinte mari pentru un copil de 12 ani " practic, "consider" și este destul de matură pentru vârsta ei.

Când avea doar 3 ani, Ioana a suferit 4 operații pe creier foarte dificile. “A avut o tumoare pe creier cât pumnul. Doctorii nu ne garantau nimic”, povestește mama cu tristețe. Operația era foarte riscantă dar îi oferea o șansă la viață, altfel ar mai fi avut o lună de trăit.

Dar Ioana este un copil puternic și a trecut peste aceste operații dificile. În urma intervențiilor chirurgicale fetița are o drenă în cap. Au urmat vremuri grele pentru ea, alte operații și controale, tomografii din 6 în 6 luni la București. Din păcate operațiile a lasat sechele asupra fetiței: are câteodată probleme de concentrare, crize și are nevoie de atenție deosebită.

Acum 4 ani de zile tatăl a hotarât să divorțeze de mamă așa că fetița a rămas fără grija și protecția tatălui.

În urma recensământului social ce a avut loc anul trecut în cadrul proiectului “Prima prioritate: niciun copil invizibil!” , asistentul social a identificat-o pe Ioana ca unul din copiii vulnerabili din jud. Vrancea. Asistentul social – doamna Diana a ajutat familia cum a putut mai bine: a vorbit la școală cu directorul, profesorii și diriginta pentru a-i oferi un plan de învațământ individualizat  și  a mobilizat întreaga comunitate pentru a o ajuta cu fonduri pentru controalele costisitoare la București.

Citeşte în continuare