Pentru a-ti construi viitorul este important sa-ti cunosti trecutul

Inapoi

de Loreta Isac, ALIAT

De cand am citit titlul proiectului„ Ansamblul folcloric – Jocul meu, mandria mea”, ne-am dorit sa o cunoastem pe tanara care l-a propus. Intr-o societate in care tehnologia primeaza, folclorul si traditiile autohtone nu mai insemna mare lucru pentru cei mai multi dintre tineri. Ioana, initiatoarea acestui proiect, are 14 ani si este in clasa a IX – a, la liceul „Mihail Sadoveanu”, din Pascani. Este pasionata de folclor si traditii populare si inca de cand era la gradinita a participat la numeroase evenimente, serbari, ce aveau ca scop promovarea traditiilor comunei Motca. A avut si un bun exemplu, pe doamna invatatoare Crasmaru Elena, care, in cei peste 30 de ani de activitate, s-a preocupat de conservarea traditiilor locale si de implicarea copiilor si a tinerilor in acest proces.

Ioana ne face un tur al celor mai reprezentative locuri din comuna: scoala in care a invatat pana anul trecut, biblioteca comunala si muzeul satului. Stie cum arata o ie din zona Motca, ne povesteste de ciubote si barnete si cunoaste fiecare obiect din Muzeul Satului Motca. Are doar 14 ani, insa vorbeste cu atatea pasiune de toate aceste obiecte ale satului!
Aflam despre Ioana ca este solista de muzica populara, intr-o trupa: Mihaband. Spune ca a trecut printr-un proces riguros de selectie inainte de a fi cooptata in aceasta trupa, insa este foarte mandra de reusita ei. Talentul ei a inceput sa ii aduca primii bani de buzunar. Trupa din care face parte participa la diferite evenimente judetene, nunti, zilele comunei. E mandra de ea si are toate motivele.

In incinta Primariei, unde am discutat cu Ioana despre proiectul sau, adolescenta este privita cu admiratie de angajati. Pare ca face parte din echipa de lucru a Primariei si intr-ul fel sau altul asa si este avand in vedere cat de mult se implica in activitatile cultural-artistice din comuna natala. Astfel, cand Ioana a auzit de „Comunitatea de Idei” – un proiect desfasurat in judetul Iasi de UNICEF si DGASPC in care adolescentii învaţă să-şi transforme ideile în proiecte cu impact în comunitatea lor, a aplicat si a fost printre castigatori.

Prin proiectul sau, Ioana isi propune sa infiinteze un ansamblu folcloric format din dansatori si solisti vocali. Are ca plan sa achizitioneze pantofi de dans, ciubote si cateva costume populare pentru ansamblul folcloric. O parte din costumele populare le va imprumuta de la doamna invatatoare, care la randul ei, le-a obtinut de la batranii satului. Stie insa ca pentru ca ansamblul sa poate avea spectacole, e important sa poate avea si un spatiu dotat corespunzator in comuna. Astfel, o parte din bugetul proiectului, este rezervat pentru achizitionarea de boxe, microfoane si un mixer.

Ioana are planuri mari cu ansamblul ei. Isi doreste ca cel putin o data pe an, sa organizeze o sarbatoare a satului in care sa sustina concerte pentru a promova folclorul si portul popular al zonei: „Vreau sa atrag tinerii catre traditiile folclorice, catre vechi si autentic”. Iar dna invatatoate Crasmaru, adauga: „e important ca tinerii sa isi cunoasca trecutul, originile, ca sa isi poata construi un viitor”.

„Comunitatea de idei” este un proiect prin care UNICEF isi propune sa faciliteze accesul adolescentilor intre 14-18 ani la luarea deciziilor in comunitatile unde traiesc.

Citeşte în continuare