O poveste despre curaj

Inapoi

O experienţă amară atât pentru familie cât şi pentru tânărul care află că este infectat cu virusul HIV, diagnosticarea este o măsură necesară. UNICEF a sprijinit Fundaţia Alături de Voi în acordarea de consiliere tinerilor seropozitivi şi familiilor lor.

Într-o zi de vară călduroasă, un adolescent timid intră în biroul Fundaţiei Alături de Voi. Băiatul sensibil se ascundea în spatele mersului plin de încredere şi al înfăţişării neglijente, o mască care îl ajută să meargă înainte… aşa l-am întâlnit pe Dragoş.

Dragoş a fost diagnosticat cu virusul HIV la vârsta de 12 ani. Într-o zi de iarnă friguroasă, părinţilor lui li s-a confirmat ceea ce nu puteau spune cu voce tare … copilul lor era infectat cu virusul HIV. Din acea clipă, iarna a pătruns şi în sufletele lor. Au simţit un şoc puternic, ca şi cum ceva s-ar fi rupt înăuntrul lor: “Mi se rupe inima”, spunea mama.

Nimeni nu a înţeles sau a acceptat vestea lor. Dintr-odată, terenul de joacă şi aventurile au fost înlocuite de vizite frecvente la doctor, spitalizări periodice şi medicamente… multe medicamente. Pe copil îl speria chipul întristat al mamei lui, tăcerea era copleşitoare, la fel de copleşitoare ca şi ceea ce simţea, cum că părinţii lui îi ascundeau ceva.

Cu sprijinul asistenţilor sociali şi al personalului medical, părinţii i-au dezvăluit lui Dragoş diagnosticul, după care au căzut în tăcere. Erau prea multe întrebări la care nu aveau răspuns, prea multe gânduri, prea multă furie.

Împreună cu alţi beneficiari ai fundaţiei, Dragoş a format primul grup de suport, care i-a ajutat pe toţi să depăşească momentele dificile şi să găsească resurse proprii pentru a combate boala şi pentru a accepta diagnosticul. Grupul a rezistat în timp; participanţii au acum o relaţie foarte bună, devenind prieteni şi sprijinindu-se reciproc tot timpul.

Spiritul altruist şi interesul permanent arătat pentru acest domeniu l-au determinat pe Dragoş să devină voluntar în cadrul Fundaţiei Alături de Voi, reuşind astfel să se implice mai mult în lupta împotriva acestei boli.

El şi familia sa vor continua să beneficieze de ajutor prin intermediul programelor fundaţiei, care va face tot posibilul să răspundă cu multă afecţiune şi sprijin nevoilor pe care le au ei.

UNICEF a sprijinit Fundaţia Alături de Voi în realizarea de intervenţii specifice pentru tinerii bolnavi de HIV/SIDA, cum ar fi dezvăluirea diagnosticului, grupuri de suport, consiliere psihologică şi asistenţă socială. Din 2004, UNICEF a susţinut de asemenea implicarea tinerilor infectaţi cu virusul HIV în diverse activităţi de prevenire a HIV şi în dezvoltarea reţelei naţionale de voluntariat, care cuprinde şi tineri care trăiesc cu HIV/SIDA.

Citeşte în continuare