Natura trebuie respectata

Inapoi

de Loreta Isac, ALIAT

Vasilica are 17 ani. Este din satul Bradicesti, comuna Dolhesti, judetul Iasi. Este clasa a X-a, la Liceul Tehnologic Economic de Turism. De doi ani, locuieste in gazda, in Iasi, impreuna cu una dintre prietenele ei. Povesteste ca ii este greu fara familie alaturi, insa se descurca si isi doreste sa termine liceul si viseaza poate sa se inscriere la Facultate. Spune poate, pentru ca mai intai isi doreste sa ia Bacalureatul. Isi face planuri pe termen scurt si spune ca asta o ajuta sa evite eventualele dezamagiri. Povesteste de parintii ei, de fratele si sora care in fiecare weekend o asteapta acasa, la Bradicesti. Spune ca pentru ea, mama este un exemplu, pentru ca se descurca in orice situatie si intotdeauna gaseste in dumneaei un sprijin.

Vasilica a fost intr-un schimb de experienta in Franta. I-a placut acolo, i-a placut politetea oamenilor si faptul ca a observat ca sunt foarte organizati. Spune ca perioada petrecuta in Franta a fost cea mai frumoasa experienta de pana acum, dar nici prezentarea de costume realizate din materiale reciclabile, la care a luat parte in Basov nu e departe de ce a simtit in Franta.

Vasilica s-a implicat in programul Comunitatea de Idei pentru ca si-a dorit sa faca ceva pentru comuna in care s-a nascut. Ii place ca oamenii sa o remarce, sa se implice si schimbe in bine lucrurile care acum nu sunt asa cum ar trebui sa fie. Nu e greu sa o remarci pe Vasilica. Zambeste cu privirea, vorbeste cu pasiune despre ce face, vede pozitivul din orice si isi doreste sa fie un exemplu pentru cei din jur.

Prin proiectul propus, „Esti ecologic, esti sanatos”, Vasilica isi doreste sa faca din locurile in care s-a nascut si a copilarit, unele mai curate, cu oameni care sa respecte natura si mediul in care traiesc. Si-a propus sa implice tineri ca si ea in actiuni de informare a locuitorilor comunei cu privire la reciclarea selectiva si la ecologizarea anumitor zone din sat.

Cu o parte din banii primiti in cadrul acestui proiect a cumparat pubele de gunoi, dar si cutii de dimensiuni mai mici care vor fi amplasate in clasele din scolile si gradinitele comunei. A selectat voluntarii, a realizat împreună cu ei sesiuni de informare în şcoli şi i-a implicat în acţiuni de ecologizare. De asemenea, la sfarsitul proiectului, a organizat o prezentare de moda, cu creatii realizate din materiale reciclabile. Creatiile au fost realizate de copiii din scolile si gradintele din comuna, pe care ia premiat pentru eforturile lor. Crede ca cei mici sunt vitali pentru dezvoltarea comunei si din acest punct de vedere, isi doreste sa fie un mentor pentru ei.

Când am vizitat comunitatea din Dolhești ne-am gândit cât de frumos este peisajul, am tras în piept o gură aer curat, după poluarea din orașe. Și ne-am dat seama că la 16 ani, Vasilica și comunitatea din Dolhești au acceptat că acest peisaj poate să rămână frumos doar prin acțiune și implicare în a-l menține așa! Noi zicem că prin adolecenții precum Vasilica, care aleg să schimbe o comunitate prin implicare, peisajele frumoase au șanse mari să fie păstrate!

Ne-a placut Vasilica. Optimismul ei, dorinta de a reusi prin propriile puteri, privirea blanda, dar hotarata si determinarea ei de a schimba in bine comuna in care s-a nascut.

„Comunitatea de idei” este un proiect prin care UNICEF isi propune sa faciliteze accesul adolescentilor intre 14-18 ani la luarea deciziilor in comunitatile unde traiesc.

Citeşte în continuare