În sprijinul adolescenților

Inapoi

Autor: Antonio Glodeanu

Bucuria de a experimenta lucruri noi, de a cunoaşte oameni interesanti şi de a-ţi structura primele idei despre cine îţi doreşti să devii cu adevărat face ca adolescenţa să fie una dintre cele mai frumoase perioade din viaţa unui om. În acelaşi timp, adolescenţa poate reprezenta şi o perioadă de vulnerabilitate pentru tineri, mai ales dacă aceştia nu dispun de informaţii suficiente şi credibile despre comportamentele de risc, precum tutunul, alcool, drogurile sau bolile cu transmitere sexuală. Astfel, putem spune că alegerile făcute în adolescenţă au un impact major asupra stilului de viaţă al viitorului adult, de unde şi importanta de a face alegeri sănătoase la această vârstă.

În dorința de a veni în sprijinul adolescenţilor, fete şi băieţi, cu vârste între 10 şi 18 ani, UNICEF România a dezvoltat un model de intervenţie integrată prin intermediul căruia adolescenții pot beneficia de consiliere cu privire la drepturile lor, precum şi de numeroase activităţi interactive de informare, cu accent pe reducerea comportamentelor de risc.

Mai mult decât atât, prin modelul Oportunități pentru toți adolescenții, tinerii au ocazia să participe la diverse acţiuni de voluntariat, având posibilitatea să dezvolte propriile proiecte şi campanii de informare dedicate exclusiv adolescenţilor. În acest mod, tinerii au puterea de a constitui o voce comună şi de a aduce în prim-planul autorităţilor locale sau centrale problemele cu care ei se confruntă. Nu în ultimul rând, prin intermediul acestui model de intervenţie integrată se urmăreşte şi creşterea accesului la servicii sociale pentru adolescenţi, inclusiv pentru cei cu mai puţine oportunităţi.

in sprijinul adolescentilorPasionat de sculptură şi desen, Mihai, în vârstă de 17 ani, este unul dintre adolescenţii care au participat de curând la competiţia de proiecte „Schimbă direcţia, alege sănătos”, desfăşurată de Fundația Alături de Voi (ADV) Constanţa în cadrul modelului UNICEF, Oportunități pentru toți Adolescenții. În cadrul competiției, tinerii au avut ocazia să realizeze o campanie prin care să identifice alternative sănătoase consumului de alcool, tutun sau droguri.

Deoarece locuieşte într-un sat de la marginea judeţului Constanţa, Mihai este nevoit să parcurgă zilnic 60 de kilometri pentru a ajunge la liceu, în centrul oraşului. Acest lucru nu l-a împiedicat însă pe tânărul constănţean să prezinte un proiect de picturi murale prin care să atragă atenţia asupra pericolelor pe care le presupune consumul de droguri în rândul adolescenţilor.

„Desenez, sculptez, modelez, pictez, gravez de când mă ştiu. De curând am început să fac artă din cuie. Pun cuiele în ordine, las un spaţiu egal între ele şi le pictez. Pe holul liceului am mai multe picturi expuse. Am o expoziţie şi de caricatură. A fost pentru prima oară când am participat la asemenea activităţi, mai ales cu un proiect antidrog. Din păcate, nu am putut să mă implic foarte mult, deoarece locuiesc într-un sat la 60 de km de Constanţa. Zilnic fac naveta cu autobuzul. Mă trezesc dimineaţa la ora 5, ajung pe la 5 seara. Nu am timp să fac mare lucru. (…) Activităţile la care am participat m-au ajutat din prima zi, am cunoscut oameni noi, am învăţat lucruri noi. Aş vrea să îndemn şi alţii să apelez la asemenea activități”, povestește Mihai, care a participat de curând la competiția de proiecte din cadrul modelului UNICEF Oportunități pentru toți Adolescenții.

O altă tânără care a participat recent la activităţile pentru adolescenţi derulate de Fundaţia ADV în cadrul modelului UNICEF, Oportunități pentru toți Adolescenții, este şi Marilena, în vârstă de 17 ani, tot din Constanţa, pasionată de desen şi medicină veterinară.

in sprijinul adolescentilor 2„Pentru mine adolescenţa este o perioadă interesantă, deoarece în afara faptului că se produc diferite schimbări în corpul nostru, trecem şi printr-o perioadă ciudată, să-i spunem. Mă refer la momentul acela când crezi că părinţii tăi nu te înţeleg, dar de fapt ei îţi vor binele, iar tu vrei să fii acel gen de om rebel. Eu merg pe principiul să fac mai bine o boacană, atâta timp cât nu risc, ca să am ce povesti la bătrâneţe”, spune Marilena.

Chiar dacă a participat pentru prima dată la activităţile derulate în cadrul modelului UNICEF Oportunități pentru toți Adolescenții, Marilena consideră că jocurile interactive, discuţiile aplicate şi furnizarea unor informaţii credibile, din surse sigure, sunt mai mult decât importante în cadrul procesului de învăţare pentru un adolescent.

„Sincer mi-aş dori ca şcoala să fie aşa. Metoda de învăţare mi se pare că se prinde mai uşor de mine când discuţi direct decât atunci când un profesor stă la tablă şi te întreabă din când în când şi pe tine ceva, în momentul în care consideră că nu eşti atent. Jocurile interactive mă prind foarte bine. Afli şi alte păreri, descoperi oameni diferiţi. Înţelegi că nu tu deţii adevărul absolut. E prima oară când particip. Îmi pare rău că nu am făcut-o de mai mult timp. E ceva deosebit, înveţi lucruri noi, dar te şi distrezi”, povesteşte Marilena.

În cadrul modelului Oportunități pentru toți Adolescenții, dezvoltat de UNICEF, a fost concepută şi platforma online, www.adolescenteen.ro, unde tinerii pot afla informații relevante despre subiecte precum sănătatea, educaţia, cât şi despre numeroase oportunităţi de voluntariat pe care le pot accesa la nivel local. De asemenea, platforma este un spațiu unde adolescenții pot intra în contact cu specialiști din diverse domenii pentru a afla informații de interes și unde pot chiar ei să posteze articole dezvoltate de ei. Platforma mai conține o hartă a furnizorilor publici și privați care au servicii destinate inclusiv adolescenților.

Importanţa acestor activităţi pentru adolescenţi este subliniată şi de statisticile îngrijorătoare care ne relevă faptul ca unul din zece copii este născut de o mamă adolescentă cu vârsta între 15 si 19 ani, România aflându-se astfel în primele locuri din UE la numărul de naşteri înregistrate la această categorie de vârstă. Totodată, statistica ne mai arată că obezitatea, sedentarismul, consumul de alcool şi de tutun de la vârste mici sunt în creştere. De asemenea, 10% din adolescenţii din România, aflaţi la vârsta de 16 ani, au consumat cel puţin o dată substanţe noi cu proprietăţi psihoactive.

Pentru a putea veni cu adevărat în sprijinul adolescenţilor din România este nevoie ca toţi actorii implicaţi, fie că vorbim de părinţi, de autorităţi sau de societatea civilă, să conştientizeze că un tânăr este pregătit pentru maturitate doar atunci când dispune de atenție, sprijin, de educaţie, de sănătate şi de protecţie. Doar aşa, copiii frumoşi de azi se pot transforma în adulţii de succes de mâine.

Citeşte în continuare